Vicecancelarul german: Acceptarea Greciei în zona euro a fost o naivitate. Europa nu trebuie să mai închidă ochii la atitudinea Ungariei sau la discriminarea romilor din unele state UE

Vicecancelarul german: Acceptarea Greciei în zona euro a fost o naivitate. Europa nu trebuie să mai închidă ochii la atitudinea Ungariei sau la discriminarea romilor din unele state UE
Foto: worldbulletin.net

Sigmar Gabriel, vicecancelarul german și Ministru al Economiei, a declarat că acceptarea Greciei în zona euro a fost ”o mare naivitate”, informează EFE, citată de Agerpres.

”Din perspectiva actuală, admiterea Greciei în zona euro s-a realizat într-o manieră foarte naivă (…) dar și mai rău este că toți au privit timp îndelungat” cum țara se adâncea tot mai mult în criză, a mai spus Gabriel, într-un interviu pentru săptămânalul ”Stern”.

”Niciodată de acum încolo nu mai trebuie închiși ochii atunci când o țară nu respectă regulile jocului în Europa”, a afirmat el, ca lecție ce trebuie învățată din recentele evenimente. Totodată, el a făcut referire și la Ungaria, unde ”sunt pervertite regulile jocului democratic din Europa” și la ”state din UE”, în care ”populații, precum țiganii, suferă o asemenea discriminare încât nu le rămâne altceva de făcut decât să fugă din țară”.

Sigmar Gabriel a avertizat că ieșirea Greciei din zona euro ar putea deveni posibilă dacă Atena va continuasă afișeze aceeași ”disponibilitate” în  a aplica reformele. Totuși, el consideră că se va putea discuta despre posibilitatea reducerii datoriei, dacă executivul grec  va demonstra că va aplica reformele. ” În caz contrar, în ziua imediată ieșirii (Greciei din zona euro) datoriile vor crește imediat”, a mai completat Gabriel.

În cadrul aceluiași interviu, oficialul german l-a acuzat pe Alexis Tsipras că a încercat ”să calce în picioare toată zona euro”, fără a ține cont de efectul ce va exista asupra poporului elen.

Sigmar Gabriel a mai spus că nu se teme de eventuale consecințe pentru Germania și a dat asigurări că ”zona euro este puternică și stabilă”. Acționăm nu pentru că suntem îngrijorați pentru noi înșine, ci pentru că trebuie să ne îngrijorăm pentru Europa’, a insistat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`