Sorin Cîmpeanu, după Evaluarea Națională: Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, după Evaluarea Națională: Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit detalii despre rezultatele Evaluării Naționale și a precizat că doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect un exercițiu care viza scrierea corectă.

Ce a spus Sorin Cîmpeanu despre elevii de la Evaluarea Națională și proba la Română

„Dacă vorbim de detalierea itemilor la Limba şi Literatura Română, aş vrea să vă spun că itemii care au cel mai mare procent de rezolvare sunt: itemul 3 de la Subiectul I-B, care vizează identificarea sensului unui grup de cuvinte raportat la un context dat – 94% dintre elevi au reuşit să răspundă corect la acest item; itemii 1, 2, 3, 4 şi 5 de la Subiectul I-A vizează identificarea informaţiilor din text – între 87 şi 95% au reuşit să facă acest lucru. Aceştia au fost itemii care au generat rezultate bune în rândul elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, într-o conferință de presă.

Doar 6% dintre elevi „au putut să scrie perfect românește”, conform rezultatelor de la itemul 8, Subiectul I-B.

„Doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect acest exerciţiu, care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele ‘a vrea’, ‘a fi’ sau substantivul ‘stradă’, adjectivul ‘mândru’ sau acordul pronumelui cu substantivul: 14% nu ştiu să scrie corect niciunul dintre cuvintele date la forma cerută. Itemul 5 de la Subiectul I-B, doar 43% dintre elevi ştiu să identifice verbele, 21% nu au identificat nici măcar un verb. Itemul 5 de la Subiectul I-B, doar 37% dintre ei ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. Aceasta este competenţa aferentă clasei a VIII-a”, a explicat ministrul Educației.

Potrivit oficialului, 8% dintre elevi nu au putut identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat, iar 57% dintre elevi au avut probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

Pe de altă parte, oficialul a menționat că numărul mediilor peste 5 a înregistrat un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani.

„Numărul mediilor peste 5 este la un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani, peste 80%. Este vorba de un procent de 82,3%. Mai exact, este vorba de 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații. Cea mai mică pondere a notelor peste 5 a avut-o județul Teleorman, 71,8%. Cea mai mare au avut-o Clujul – 92,7%, Bucureștiul – 91,65, Brăila – 91%. Acestea sunt cele trei județe care au avut peste 90% ponderea mediilor peste 5. Oricum, toate au fost peste 70%”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`