Turbulențe puternice pentru companiile aeriene care se confruntă cu un dolar puternic și prețuri ridicate la petrol

Turbulențe puternice pentru companiile aeriene care se confruntă cu un dolar puternic și prețuri ridicate la petrol
Foto: Zuma Press / Rafael Pacheco Granados

Companiile aeriene globale se confruntă cu o dublă lovitură din cauza combinației rare dintre un dolar american puternic și prețurile ridicate ale petrolului, într-un moment în care presiunile inflaționiste generale și lipsa forței de muncă pun, de asemenea, presiune asupra redresării industriei afectate de pandemie.

Războiul din Ucraina a provocat creșterea prețului petrolului – iar SUA este exportator

Prețul petrolului și dolarul american au, de obicei, o relație inversă, astfel încât atunci când unul este ridicat, celălalt este scăzut, ceea ce ajută la echilibrarea impactului financiar asupra companiilor aeriene care operează în alte monede.

Totuși, această corelație s-a rupt în ultimele luni, războiul din Ucraina provocând o creștere a prețului petrolului într-un moment în care Statele Unite sunt un exportator net de petrol, iar dolarul american primește un impuls din cauza creșterilor dobânzilor menite să tempereze inflația.

Companiile aeriene reunite în cadrul reuniunii anuale a Asociației Internaționale a Transportului Aerian de la Doha din această săptămână și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea în tandem a prețului petrolului și a dolarului american. „Pentru companiile aeriene, nu este deloc bine. Este furtuna perfectă”, a declarat Tony Webber, fost economist-șef la compania australiană Qantas Airways.

Petrol scump și dolar puternic – furtuna perfectă

Indicele cursului de schimb real ponderat în funcție de schimburile comerciale din SUA, stabilit în 2006, se află la un nivel record, iar prețul de referință al petrolului Brent se situează în jurul valorii de 115 dolari pe baril.

Petrol. Sursă foto: Pixabay

Companiile aeriene din afara SUA au o expunere la dolar sub forma prețurilor petrolului, a taxelor de achiziție și de leasing pentru aeronave, a costurilor de întreținere și, uneori, a datoriilor, toate acestea devenind mai mari în moneda lor locală atunci când dolarul este mai puternic. Pentru cele mai multe companii aeriene din afara SUA, lovitura cauzată de creșterea costurilor depășește cu mult beneficiile obținute din vânzarea de bilete către clienții din SUA care se convertesc în monedă locală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”