În Spania și Portugalia a intrat în vigoare plafonarea prețurilor la electricitate

În Spania și Portugalia a intrat în vigoare plafonarea prețurilor la electricitate
Foto simbol: Pixabay

Plafonarea preţurilor la electricitate în  Spania și Portugalia a intrat marți în vigoare, aceasta fiind autorizată de Bruxelles în cadrul „excepţiei iberice”.  Acest fapt înseamnă că facturile la electricitate ale gospodăriilor ar urma să scadă cu 15% până la 20%, conform autorităţilor din cele două ţări, relatează AFP.

 Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană și „se va aplica până la data de 31 mai 2023 şi de ea vor beneficia toţi consumatorii”, a specificat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, pentru postul public de televiziune.

În Spania și Portugalia a intrat în vigoare plafonarea prețurilor la electricitate

Această măsură va ajuta la  protejarea gospodăriilor din Portugalia și Spania, care vor primi  o reducere semnificativă la factura la electricitate, pe fondul unei  piețe turbulente din cauza conflictului din Ucraina, a mai adăugat ministrul Teresa Ribera, relatează Agerpres.

În urma unor discuții,  cele două state în cauză au primit permisiunea din partea Uniunii Europene pentru a fi excluse de la sistemul tarifar energetic european, pe fondul absenței de interconexiuni electrice cu restul Uniunii Europene. Totodată, această situaţie îi afectează pe consumatorii din cele două țări.

Se reduc  până la 20% facturile la electricitate

Conform autorităţilor din cele două state, măsura ar urma să permită reducerea cu 15% până la 20% a facturilor la electricitate pentru utilizatori.

Pentru Spania și Portugalia, acest regim  va permite să plafoneze la 40 de euro pentru un Megawatt-oră, reprezentând preţul gazului natural folosit în producţia de electricitate pentru următoarele  şase luni.

Astfel că, pe piaţa din Europa preţul la electricitate se decide în funcție de principiul „costului marginal”, care arată că preţul de referinţă reprezintă preţul ultimei capacităţi de producţie folosită pentru stabilizarea reţelei.

Nu doar Spania și Portugalia vor o reformă de amploare în ceea ce privește regulile pe baza cărora funcţionează piaţa europeană de electricitate, ci mai multe  state membre UE, precum Franţa şi Italia.

Acest lucru se dorește în ideea de a separa preţurile la electricitate de cele la gaze naturale, conform Digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`