Ce ţări profită de pe urma menţinerii tarifelor de roaming în Europa şi care este strategia operatorilor de telefonie

Ce ţări profită de pe urma menţinerii tarifelor de roaming în Europa şi care este strategia operatorilor de telefonie

Acordul de marţi al Comisiei Europene, Parlamentul UE şi Consiliul UE în privinţa eliminării tarifelor de roaming din iunie 2017 reprezintă, în fapt, o amânare (Detalii AICI). În contextul pieţei commune a Uniunii Europene, eliminarea tarifelor de roaming a fost văzută ca un deziderat ce trebuia aplicat de mai multă vreme. Totuşi, în urma presiunilor operatorilor de telefonie şi a reticenţei unor state avantajate de actuala situaţie, eliminarea roamingului în Europa a fost mereu amânată.

Cine are de câştigat

În urma deciziei de marţi, mai multe asociaţii de protecţie a drepturilor consumatorilor au protestat, susţinând că statele membre apără interesele operatorilor naţionali şi de aceea se opun unei eliminări imediate a tarifelor de roaming. Şi asta pentru că, având în vedere dezvoltarea masivă a reţelelor şi a interconectărilor între ţări, costurile reale ale operatorilor de telefonie sunt minime, o anulare a tarifelor de roaming fiind perfect sustenabilă. Astfel, actualele tarife îi avantajează clar pe toţi operatorii care profită de această situaţie.

Avantajate de actuala stare de fapt sunt şi ţările cu un număr mare de turişti, precum Spania şi Grecia, care profită de tarifele ridicate de roaming. Tocmai de aceea, statele din estul Europei s-au arătat îngrijorate că operatorii vor mări tarifele în următoarea perioadă, pentru a nu pierde o parte din profitul datorat taxei de roaming.

Efecte secundare

Comisia Europeană susţine însă că o renunţare bruscă şi totală la roaming ar putea favoriza concurenţa neloială. Şi asta pentru că, un utilizator ar putea cumpăra un abonament în România, unde sunt tarife mult mai mici, şi l-ar putea utiliza exclusiv în ţări precum Marea Britanie, unde tarifele sunt mult mai mari.

Pentru a evita această situaţie, se va introduce cel mai probabil o limitare a folosirii roamingului la acelaşi preţ ca o convorbire locală. Mai mult, se va limita şi numărul de SMS-uri şi MB folosiţi în roaming, limita negociată în acest moment fiind de aproximativ 10 MB pe lună în roaming

Reduceri treptate

Acordul de marţi vine şi cu o propunere intermediară, care să aducă mai aproape momentul T zero al eliminării roamingului, fixat pentru iunie 2017. Astfel, tarifele de roaming vor scădea în aprilie 2016, urmând să aibă un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru un apel sau un megabit de date şi 0,02 euro pentru un mesaj text.

În acest fel, tariful maxim de roaming va deveni cu 75% mai mic decât în prezent, susţine Comisia Europeană.

Tot Comisia Europeană mai susţine că tarifele de roaming s-au ieftinit constant din 2007 şi până acum, şi afirmă că apelurile trasfrontaliere şi SMS-urile s-au ieftinit cu peste 80%, iar în cazul datelor cu până la 91%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`