Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte de un tribunal din regiunea separatistă Donețk. Un „proces dezgustător din epoca sovietică”

Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte de un tribunal din regiunea separatistă Donețk. Un „proces dezgustător din epoca sovietică”
Sursa: Captură video/ Sky News

Un tribunal din regiunea separatistă Donețk a condamnat la moarte doi britanici si un cetatean marocan, capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol, potrivit The Guardian.

Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost condamnați după un proces de câteva zile pe care observatorii l-au numit un „proces dezgustător din epoca sovietică”, menit să imite procesele pentru crime de război împotriva soldaților ruși la Kiev.

Luptătorii au fost condamnați la moarte pentru „terorism”

Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, au fost condamnați de către tribunalul din teritoriul controlat de ruși, alături de Saaudun Brahim, sub acuzația de „terorism”.

Ambii britanici au spus că slujesc în marina ucraineană, făcându-i soldați în serviciu activ, care ar fi trebuit să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război. Cu toate acestea, mass-media de stat rusă i-a descris drept mercenari, iar instanța i-a condamnat în baza acestui statut.

„Condamn total condamnarea lui Aiden Aslin și Shaun Pinner, deținuți de împuterniciți ruși în estul Ucrainei”, a declarat secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss. „Sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă fără absolut nicio legitimitate. Gândurile mele sunt la familii. Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini.”

Alternativa celor trei: închisoare pe viață

Miercuri, agenția de știri de stat RIA Novosti a distribuit imagini cu bărbații pledând „vinovați” pentru acuzațiile care le-au fost aduse, care includ și terorism, comiterea unei infracțiuni în cadrul unui grup infracțional și preluarea forțată a puterii.

Oficialii pro-ruși au susținut că acțiunile bărbaților au „dus la moartea și rănirea civililor, precum și la deteriorarea infrastructurii civile și sociale”.

Un oficial pro-rus din Donețk a spus că, deși bărbații au pledat vinovați, li s-a dat pedeapsa cu moartea din cauza „principiului de neclintit – justiția”. Procesul a fost făcut cu ușile închise și doar mici fragmente ale procedurilor au fost făcute publice prin mass-media pro-Kremlin.

Un oficial a spus că bărbații vor avea la dispoziție o lună pentru a face apel împotriva sentinței lor și, dacă un recurs este acceptat, ar putea primi o pedeapsă de închisoare pe viață sau 25 de ani după gratii,  în loc de pedeapsa cu moartea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`