Lavra Sviatohirsk este o mănăstire veche și destul de cunoscută situată în estul Ucrainei. Călugării și călugărițele de acolo au ales să rămână credincioși Bisericii Ortodoxe Ruse, indiferent că suportă în fiecare zi bombardamentele artileriei ruse, relatează The New York Times.
Biserica este construită pe malul râului Donețk, aproape de orașul Sviatohirsk, care este considerat unul dintre cele mai sfinte cinci locuri din sânul Bisericii Ortodoxe Ruse. Complexul extins de biserici stă în calea focului rușilor, deoarece acțiunile militare nu încetează în est.
Bombele predestinate nimicirii trupelor ucraine, lovesc sistematic mănăstirea, provocând și jertfe. Din ce se cunoaște, până acum patru călugări, călugărițe și preoți au fost uciși.
Împreună cu sutele de persoane care s-au adăpostit aici, oamenii mănăstirii rămân credincioși Bisericii Ruse și loiali liderului acesteia de la Moscova, patriarhul Kirill, care a binecuvântat invazia rusă, după cum au descoperit un reporter și un fotograf ai publicației The New York Times.
Cei de acolo au și o explicație: „Da, ei (soldații ruși, n.r.) bombardează mănăstirea, dar probabil doar urmează niște ordine”. Sora Ioana a spus jurnaliștilor că se roagă: „Ne rugăm și pentru ei, ne rugăm să-și dea seama de ceea ce fac”
În timp ce sora se ruga pe un coridor, clădirea a fost lovită de un obuz. În jur au zburat doar cărămizi și schije. În urma incidentului, ea a avut nevoie de îngriji medicale, pentru că a fost lovită la cap. Femeia a povestit că un călugăr care se află în apropierea ei a fost străpuns de o schijă și a murit înainte de a fi evacuat, urmând să fie înmormântat în curte.
Pereții bisericilor poartă urmele schijelor metalice, ferestrele sunt sparte. Găurile făcute în ziduri și craterele din curțile bisericilor atestă loviturile directe, relatează reporterii The New York Times.
Icoanele ortodoxe stau pe pereții subsolului și ai clădirii. Semnul crucii este unica protecție împotriva exploziilor.
„Simt că Dumnezeu mă va proteja aici”, a spus Volodimir Slipuchenko. Dar în timp ce bubuiturile răsună afară, Slipuchenko adaugă cu ezitare: „De fapt, nu știu dacă sunt cu adevărat în siguranță”. O femeie își face cruce și murmură: „Doamne, salvează-ne!”
Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în mănăstire au găsit adăpost 300 de civili, din care aproximativ 60 de copii. Drumul de acces spre mănăstire este în mod regulat bombardat, de aceea evacuarea este imposibilă.
Multe parohii ortodoxe ruse din Ucraina și din întreaga lume au respins orice alianță cu Kirill, un aliat politic al președintelui Vladimir Putin. Dar nu și călugării din Mănăstirea Sviatohirsk.
„Își găsesc justificări pentru această alegere și încearcă să evite să se confrunte cu realitatea: aceea că Rusia a invadat Ucraina și le lovește mănăstirea”, a explicat Ihor Kozlovski, teolog și autoritate în bisericile ortodoxe din Ucraina.
În weekendul trecut a ars Schitul Tuturor Sfinților, cea mai mare biserică de lemn din Ucraina. Rusia a dat vina pe forțele ucrainene pentru incendiu.
Călugării mănăstirii sunt considerați trădători, în timp ce ei afirmă că au dreptul să urmeze calea religioasă pe care și-au ales-o, chiar dacă țara lor este în război.
„Ei explică războiul spunând că este planul lui Dumnezeu, nu al armatei ruse”, spune Kozlovski.
Un călugăr, fratele Prokhor, le-a spus jurnaliștilor: „Ne rugăm pentru pace în întreaga lume, astfel încât nimeni să nu mai împuște nicăieri”. Dar întrebat ce părere are despre rușii care bombardează mănăstirea, a ezitat să răspundă. „Nu știu cine trage”, a spus el. „Trag de departe, nu-i văd”