Tot mai mulți copii sunt afectați de herpangină. Dr. Adrian Marinescu: „Apare frecvent vara, e virală și debutează cu febră”

Tot mai mulți copii sunt afectați de herpangină. Dr. Adrian Marinescu: Apare frecvent vara, e virală și debutează cu febră
Dr. Adrian Marinescu / Foto: VideoMedicina.ro

În ultima perioadă, tot mai mulţi copii au fost diagnosticaţi  cu herpangină, care reprezintă o afecţiune virală și se transmite imediat. Virusul se transmite în creşe, în grădiniţe şi în şcoli.

Din cauza numărului extins de infectări, mai multe grupe au fost deja închise în unităţile de învăţământ.

Ce spun cadrele medicale despre această infecție

„E clar că dintre bolile copilăriei vom auzi mult mai frecvent de herpangină. O infecție virală, în general este dată de Coxsackie virus. Apare destul de frecvent vara și la început de toamnă, deci nu e nimic diferit acum.  Ce trebuie să știm e că se transmite pe cale digestivă, inclusiv mâini murdare, dar e vorba și de igienă, de apă și săpun, ceea ce cred că discutam de fiecare dată.” a explicat dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș într-un interviu pentru  Antena 3.

Medicul a mai precizat că: „Al doilea rând, fiind o infecție virală, nu o vom trata şi întări cu antibiotice. Nu ne trebuie antibiotice, la fel ca la gripă și la infecțiile virale.  În al treilea rând, se poate transmite inclusiv prin tuse și strănut. În momentul în care în creșă sau la grădiniță unul dintre copii este infectat, poate să transmită foarte ușor.

Boala se recunoaște ușor, sunt niște leziuni, niște ulcerații, în cerul gurii și la baza gâtului. Deci e foarte simplu să punem diagnosticul.” a adăugat acesta.

În prima săptămână, „este riscul cel mai mare de a transmite boala. Deci, riscul este în colectivități şi vorbim de creșe, de grădinițe, locurile de joacă și aici trebuie să fim atenți” a mai explicat medicul.

Herpangina debutează cu febră

„De cele mai multe ori este o formă ușoară care se rezolvă într-o săptămână, maxim 10 zile, deci nu pune probleme decât la copii care au sistem imunitar deficitar.

Se recomandă izolare acasă pentru perioada respectivă, până se vindecă toate simptomele, până trec simptomele.

De cele mai multe dintre bolile infecțioase am scăpa dacă ne-am spălat cu apă și săpun, adică mâinile curate. Și cred că e o regulă pe care o auzim dintotdeauna, nu legată de pandemie și de herpangină”, a explicat dr. Adrian Marinescu în interviul pentru sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`