Condamnații definitiv la închisoare nu pot candida la președinție. Până acum legea nu interzicea

Condamnații definitiv la închisoare nu pot candida la președinție. Până acum legea nu interzicea
Foto: Facebook @ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Cu excepția cazurilor în care a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea, persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu vor putea candida pentru cea mai importantă funcție în stat, respectiv cea de președinte al României, potrivit unui proiect de lege care a primit azi votul decisiv al deputaților.

Condițiile de până acum erau: vârsta de cel puțin 35 de ani, cetățenia română și domiciliul în țară.

Proiectul de lege, care a apărut de mai mulți ani, fiind înregistrat la Parlament în 2017, vizează modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, în sensul introducerii unei noi condiții pe care vor trebui s-o îndeplinească, alături de cele existente deja, cei ce vor dori să ocupe cea mai înaltă funcție în stat. Proiectul merge acum la promulgare.

“Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, scrie, mai exact, în proiectul de lege.

În prezent, așa cum stabilește Legea 370/2004, pot candida la președinția statului persoanele care au avut mai puțin de două mandate în această funcție, care au vârsta de cel puțin 35 de ani și care au cetățenia română și domiciliul în țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`