Eugen Tomac: Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins și, evident, asta își dorește și Rusia / Putin vrea să prelungească acest conflict până va interveni factorul vreme (VIDEO)

Eugen Tomac: Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins și, evident, asta își dorește și Rusia / Putin vrea să prelungească acest conflict până va interveni factorul vreme (VIDEO)
Foto: Facebook / Eugen Tomac

Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat luni, pentru B1 TV, că Vladimir Putin are interesul să prelungească războiul pe care l-a declanșat în Ucraina deoarece, odată cu venirea timpului rece și creșterea cererii de resurse energetice mai ales, va crește și presiunea pe populații. De asemenea, Putin mizează pe interesul tot mai scăzut al europenilor și americanilor față de conflict. Tomac a mai susținut că „urmează vremuri extrem de complicate” dacă în această vară nu se va găsi o soluție ca rușii și ucrainenii să revină la masa negocierilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Tomac: Putin are interesul să prelungească războiul

Întrebat cât de mult pot și vor occidentaii să ajute Ucraina și care ar fi obiectivul lor strategic, Eugen Tomac a răspuns: „Cred că consensul există, faptul că NATO a reacționat până acum destul de ferm și s-au luat măsuri în ce privește sancțiunile contra Rusiei arată clar că există, la nivelul statelor occientale o poziție destul de clară. Chestiunea e când și în ce condiții se va ajunge la o pace. Acum, privind în teren, e limpede că niciuna dintre părți nu e pregătită să se așeze la masa discuțiilor, cu atât mai mult cu cât Putin trage de timp, vrea să împingă acest coflict pe o perioadă cât mai lungă, tocmai pentru că mizează pe ceea ce sovieticii mereu au luau în calcul – factorul vreme. Acum, când e vremea bună, nimeni nu-și pune problema facturilor, presiunea legată de gze și curent. Asta deși s-a dublat totul, s-a triplat în energie. Iar Putin mizează pe acest aspect, care va pune o presiune destul de mare dacă până în toamnă nu se va ajunge la o soluție privind dialogul”.

„Strategia Moscovei a ajuns la un blocaj pentru că nu-i intersează câți militari își pierd viața, ce-l interesează pe Putin e să găsească o formulă prin care să prezinte mari realizări ce a reușit să ocupe în Ucraina. Nu trebuie să nepăcălim că, din păcate, propaganda rusă e extrem de agresivă și eficientă în rândul populației ruse.

Problema e în Ucraina, că e clar că nimeni la Kiev nu va accepta să stea la masă cu Putin și să accepte că cedează parte din terioriu. De asta poziția Occidentului, care e extrem de prudentă în această perioadă, e de a găsi soluții prin care să aducă cele două părți la masa discuțiilor și un actor important e Turcia. Sper că Turcia va reuși să-și mențină rolul de mediator”, a mai spus liderul PMP.

Scade interesul oamenilor față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Eugen Tomac a mai spus că atât în Europa, cât și în SUA a scăzut interesul față de conflict, iar acesta este un alt lucru pe care mizează Vladimir Putin.

„Pe măsură ce se intră în această rutină a războiului, când nu mai șochează știrile cu morți și luptele care se duc, evident că scade și acest interes. Pe de altă parte, și mesajele liderilor politici au scăzut și nu numai la Washington , ci și în UE. (…) E oarecum normală această stare, dar nu înseamnă că oamenii nu sunt solidari sau că nu e inteers de urmărire a evenimentelor. Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins, că ăla a fost momentul în care toată lumea a fost șocată că putem trăi așa ceva în secolul nostru, în Europa. Deci e oarecum firească această abordare la ora actuală. Evident, asta își dorește și Rusia…

Am văzut acum câteva zile, la Bruxelles – până acum erau doar știri prin care empatizau și jurnaliști, și cetățeni cu ce se întâmplă în Ucraina – o știre în care belgienii erau nemulțumiți că din 40.000 de ucraineni care au cerut azil doar 1000 au cerut și să fie angajați. eci apar și genul asesta de informații, deci s-a intrat în rutina războiului
Cred că dacă nu se va găsi o soluție în această vară ca cele două părți să se așeze din nou la masă, urmează vremuri extrem de complicate”, a mai declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`