Cazul lui Sebastian Ghiță se îndreaptă către CCR: Deputaţii jurişti au adoptat un punct de vedere în acest sens, care a fost trimis Biroului Permanent

Cazul lui Sebastian Ghiță se îndreaptă către CCR: Deputaţii jurişti au adoptat un punct de vedere în acest sens, care a fost trimis Biroului Permanent
Foto: B1 TV

Comisia Juridica a Camerei Deputaților a adoptat luni un punct de vedere în care sugerează Biroului Permanent să sesizeze CCR în cazul interdicției primite de Sebastian Ghiță din partea DNA de a-și mai desfășura activități în calitate de deputat. Măsura este valabilă până pe 14 august, perioadă în care se află sub control judiciar.

Ghiță a făcut plângeri la Camera Deputaților și la Procurorul General al României după ce procurorii DNA i-au interzis să mai intre în Palatul Parlamentului. Deputatul de Prahova le-a atras atenţia colegilor săi parlamentari că deciziile luate de procurori pot „să schimbe configuraţii politice”.  „Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz.

Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională. Lipsa unei reacţii acum va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice.

Menţionez că înaintez sesizarea Procurorului General al României şi ministrului Justiţiei precum şi procurorului ierarhic superior”, a transmis Ghiţă.

Deputatul UDMR Mate Andras a solicitat și sesizarea CSM pentru o ”abatere disciplinară”, dar nu a fost admisă solicitarea. Acesta a menționat că situația în care se află Sebastian Ghiță poate reprezenta un precedent periculos și că serviciile secrete ar putea astfel schimba aritmetica parlamentară, potrivit stiripesurse.

„Întrebarea e dacă există în opinia Comisiei un conflict de natură instituțională între puterile statului – între puterea Legislativă și în asemenea caz, fiind vorba de Ministerul Public, este vorba de puterea Executivă, nu puterea Judecătorească. Dacă există, o dată pe latura constituțională trebuie sesizată CCR să ia o decizie.

Ar trebui ca Biroul Permanent să sesizeze CSM pentru că există în opinia mea o altă abatere disciplinară din partea cuiva, pentru că în exercitarea unui mandat nu poți interveni.

Și mă întreb dacă nu cumva există și o latură penală a acestei situații. Mâine la ora 17:00 s-a convocat ședința reunită pentru a se vota directorul SIE. Ori dacă facem un calcul vom vedea că totul depinde de un vot sau chiar de două voturi.

Dacă cumva un serviciu secret se va gândi ca să pună bețe în roate celuilalt serviciu, pentru că există această luptă între servicii și va spune că hai să mai punem sub control judiciar și interdicția de a mai veni la Parlament încă doi deputați, va fi votat mâine directorul SIE? Eu spun că nu. Prin analogie gândiți-vă și la dărâmarea sau punerea unui nou guvern. Ori dacă așa merge țara asta mai bine împachetăm și plecăm”, a spus Mate Andras.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`