Președintele Vladimir Putin a anunțat luni că anii 2020 reprezintă pentru Rusia o perioadă de consolidare a suveranității economice. Liderul de la Kremlin a specificat că Moscova va păstra un curs de cooperare internațională, conform TASS.
„Sunt convins că pentru Rusia anii 2020 vor deveni o perioadă de consolidare a suveranității economice, care prevede dezvoltarea accelerată a propriei infrastructuri și baze tehnologice, o creștere calitativă a nivelului de pregătire a specialiștilor, precum și formarea unui sistem financiar independent și eficient”, a specificat Vladimir Putin într-un mesaj transmis participanților la cel de-al XXV-lea Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg.
Președintele Rusiei a mai declarat că: „Economia rusă se va baza din ce în ce mai mult pe inițiativa privată și, bineînțeles, își va menține cursul spre deschidere și cooperare internațională largă”.
„Este important să introducem și să dezvoltăm modele de integrare cu adevărat reciproc avantajoase, așa cum se face deja în spațiul Uniunii Economice Eurasiatice”, a mai spus președintele Rusiei.
Afirmațiile președintelui rus au venit după ce FMI estimează o contracție de 8,5% a economiei Ruse în anul 2022.
Acest fapt reiese și din contextul măsurilor impuse de-a lungul timpului de Occident, respectiv a exodului companiilor străine din țară, conform Hotnews.ro.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că liderii financiari la nivel mondial ar putea să se confrunte cu mai multe crize generate de presiuni inflaționiste.
Georgieva a declarat pentru Reuters că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflația fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra prețurilor energiei și alimentelor ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina, a politicilor Chinei privind zero cazuri de COVID, care au redus producția cu blocaje asupra lanțurilor de aprovizionare, scrie usnews.com.
„Cred că trebuie să începem să ne obișnuim că s-ar putea să nu fie ultimul șoc”, a spus ea, menționând că a încetat să mai privească inflația ca pe un șoc „tranzitoriu” când a izbucnit focarul Omicron COVID-19 la sfarsitul anului trecut.