Unele trupe ruse refuză să se întoarcă pentru a lupta în Ucraina din cauza experiențelor lor traumatice pe linia frontului, potrivit avocaților și activiștilor ruși pentru drepturile omului.
„Nu vreau să mă întorc [înapoi în Ucraina] să ucid și să fiu ucis”, spune Serghei –un soldat rus care a luptat în fazele inițiale ale invaziei timp de cinci săptămâni, scrie bbc.
Acum se află acasă în Rusia, după ce a luat sfaturi juridice pentru a evita să fie trimis înapoi în prima linie. Serghei este doar unul dintre sutele de soldați ruși despre care se înțelege că urmăresc un astfel de sfat.
Serghei spune că este traumatizat de experiența sa din Ucraina.
„Credeam că suntem armata rusă, cea mai performantă din lume”, spune cu amărăciune tânărul.
În schimb, se aștepta ca trupele să funcționeze chiar și fără echipamente de bază, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, spune el.
„Am fost ca niște pisoi orbi. Sunt șocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipați. De ce nu s-a făcut?”
Cu moralul la pământ, fără coordonare și echipamente, tot mai mulți soldați ruși au decis să dezerteze de pe frontul din Ucraina. Unii chiar și-au căutat avocați. De altfel, se înmulțesc mărturiile despre condițiile în care sunt trimiși să lupte – fără hrană, medicamente și minime echipamente de protecție. Mulți dintre cei care au apucat să se întoarcă acasă nu vor să mai revină pe front, deși li se cere acest lucru. Cazurile ar fi de ordinul sutelor.
„Am fost aduşi ilegal aici, am fost încorporaţi ilegal. Nu ni s-a făcut niciun fel de examinare medicală. Ne-au păcălit de fiecare datăi au încercat să ne convingă că trebuie să eliberăm Lugansk. Conform unor informații pe care le avem, noi facem parte dintr-un regiment de cazaci care s-au alăturat voluntar armatei ruse”, a spus unul dintre militarii care au dezertat.
De altfel, ieri, un regiment al Republicii Populare Donețk (DNR) a postat un clip în care soldații mobilizați forțat i se plâng lui Vladimir Putin că au luptat tot războiul pe linia frontului din Herson, fără hrană sau medicamente, iar comitetele de mobilizare au trimis pe front persoane cu afecțiuni medicale.