PNL şi PSD au înaintat un proiect de lege care vizează protejarea arborilor "excepţionali"

PNL şi PSD au înaintat un proiect de lege care vizează protejarea arborilor "excepţionali"
Foto: timnews.ro

16 senatori liberali și social-democrați au depus la Biroul Permanent al Senatului un proiect de lege care vizează identificarea și protejarea arborilor cu valoare istorică, estetică şi economică, informează Mediafax.

Inițiatorii susțin în expunerea de motive că este necesară modificarea legii referitoare la spaţiile verzi urbane pentru a se implementa coordonat, la nivel național, o strategie unitară în ceea ce priveşte managementul arborilor excepţionali, care fac parte din zona verde urbană.

Potrivit proiectului, copacii cu vârste mari, „care au îndurat vitregiile naturii şi mai ales presiunile antropice, numiţi şi matusalemici, veterani şi multiseculari”, copacii numiţi şi „coloşi, giganţi, uriaşi, campioni”, „arborii cu portul deosebit”, cei înfrăţiţi, cu personalitate ori exotici trebuie să beneficieze de protecţie individuală.

Conform inițiatorilor, autoritățile ar trebui să aibă baze de date cu detaliile tuturor spaţiilor verzi, cu indicii de calitate şi cantitate, care vor fi făcute publice. Proiectul de lege prevede amenzi de 2.000 de lei pentru fiecare comună, 2.500 de lei pentru fiecare oraş, 3.000 de lei pentru fiecare municipiu şi 3.500 de lei pentru fiecare primărie de sector pentru fiecare lună în care autoritățile responsabile nu au constituit aceste baze de date.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`