Grupul de Luptă al NATO din România are perspectiva de permanență, însă deocamdată nu s-a stabilit dacă acesta și celelalte șapte care au fost realizate până acum în alte state aliate „au un caracter de permanență 100%”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
„Noi vrem o prezență permanentă pe Flancul Estic, adică nu este vorba doar de o chestiune că acum avem inflamat un conflict în această zonă și după aceea țările din Flancul Estic rămân în situația respectivă. Ideea asta este realizată în mare măsură. Nu s-a stabilit încă dacă Battle Group-urile realizate, cele patru înainte, de acum următoarele patru, deci cele opt, au un caracter de permanență 100%, pentru că se discută și asupra conceptului. Sunt unii care spun, bun, zicem «permanente», dar asta înseamnă că războiul este permanent? Dar pentru noi amenințarea este permanentă”, a explicat oficialul.
Întrebat dacă Grupul de Luptă al NATO care a fost constituit în România cu Franța ca națiune-cadru este aici să rămână, ministrul a spus: „Are perspectiva de permanență. Nu știm încă exact cum va fi, s-ar putea să fie prin rotație. Avem Franța în acest moment, este națiune-cadru, invită câteva națiuni, Portugalia, Olanda, probabil Belgia, s-ar putea să fie și alte națiuni care vor participa. S-ar putea ca aceste lucruri să se mai schimbe, în sensul că să vină și alte țări, să contribuim în mod echitabil cumva, dar noi vrem acest lucru și acest lucru este important pentru noi”.
El a menționat că la nivel aliat se discută inclusiv despre trecerea de la nivelul de Grup de Luptă la cel de Brigadă.
„Președintele României a fost mereu pe această linie. Din 2014, Președintele României în continuu a cerut acest lucru, o prezență înaintată pe Flancul Estic, și nu erau foarte mulți atunci”, a mai spus Vasile Dîncu pe B1 TV, acolo unde a vorbit inclusiv despre situația de la Marea Neagră și despre blocajul din zonă.