După ce despăgubirile plătite victimelor accidentelor au crescut de la 20 de milioane de lei la 407 milioane de lei anul trecut, asiguratorii vor să pună piciorul în prag.
Un studiu realizat de specialiștii IML ar trebui să-i ajute pe asiguratori să stabilească ce daune morale trebuie să acorde. Un astfel de ghid ar aduce claritate în piață, susțin specialiștii.
„Avem, în piața asigurărilor RCA din România, o problemă destul de delicată în ceea ce privește comensurarea și valoarea daunelor morale. Delicată pentru că nu există criterii. Și atunci în încercările de rezolvare cu celeritate a acestor dosare nu există niciun fel de principii, de criterii diriguitoare pe baza cărora eu să fac calcule și oferte”, spune un asigurator.
Sistemul se bazează pe acordarea de puncte în funcție de gravitatea rănilor suferite. Se pleacă de la 0 puncte și se ajunge la 200 de puncte pentru victimele în stare vegetativă.
Un punct ar putea valora până la 3000 de lei. Astfel, insuficineța respiratorie valorează 5 puncte de traumă, un deget amputat 15 puncte, o mână amputată din umăr, 70 de puncte, adică 210.000 de lei. Pentru a intra în vigoare rămâne ca propunerea companiilor de asigurări să fie transformată în proiect de lege și să fie adoptată în parlament. Șoferii sunt și ei de acord cu inițiativa.
„Toate chestiile astea care apar după un anumit tip de handicat care-ți va rămâne după un accident și astea sunt foarte bine venite. Acum nu sunt decât pentru… Doamne ferește omor sau daca cumva râmâi infirm pe viață. Celelalte categorii nu sunt specificate”, este de părere un șofer.
Un astfel de sistem ar micșora practic daunele acordate victimelor accidentelor. Iar o despăgubire de 1 milion de euro, cum a primit de la CNADNR tânăra care a rămas fără o mână în urma unui accident, ar deveni mult mai greu de acordat. Singura opțiune a celor care ar fi nemulțumiți de valoarea despăgubirilor instanța. În prezent, despăgubirile maxime care pot fi cerute pe baza unei poliţe de răspundere civilă auto sunt de un milion de euro pentru daune materiale şi 5 milioane pentru vătămări corporale grave.