Cea mai mare plantă din lume – o iarbă acvatică și care crește pe o suprafață de aproximativ trei ori mai decât Manhattan – a fost descoperită în largul coastelor Australiei. Cu ajutorul testelor genetice, oamenii de știință au stabilit că o pajiște uriașă subacvatică din vestul Australiei este, de fapt, o singură plantă.
Se crede că aceasta s-a răspândit dintr-o singură sămânță pe parcursul a cel puțin 4.500 de ani. Iarba de mare acoperă aproximativ 200 de kilometri pătrați, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest.
Echipa a dat întâmplător peste această descoperire în Shark Bay, la aproximativ 800 km nord de Perth. Ei își propuseseră să înțeleagă diversitatea genetică a speciei – care se găsește în mod obișnuit de-a lungul unor părți ale coastei Australiei. Cercetătorii au colectat lăstari din tot golful și au examinat 18.000 de markeri genetici pentru a crea o „amprentă” din fiecare eșantion. Își doreau să descopere din câte plante este compusă pajiștea.
„Răspunsul ne-a uimit – era doar una singură!”, a declarat Jane Edgeloe, autorul principal al studiului. „Asta este, doar o singură plantă s-a extins pe 180 km în Shark Bay, ceea ce o transformă în cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ”.
În general, specia crește ca un gazon, cu o rată de până la 35 cm pe an. Astfel, cercetătorii au estimat că a avut nevoie de 4.500 de ani pentru a se extinde până la dimensiunea actuală.