Apariţie rară pe lacul Stânca-Costeşti. Cea mai mare pasăre răpitoare din România a fost fotografiată

Apariţie rară pe lacul Stânca-Costeşti. Cea mai mare pasăre răpitoare din România a fost fotografiată
Apariţie rară pe lacul Stânca-Costeşti. Cea mai mare pasăre răpitoare din România a fost fotografiată. Sursa Foto: Facebook/Arii Naturale Protejate Botoșani

Reprezentanții Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate au transmis pe pagina de Facebook că un codalb, una dintre cele mai rare păsări răpitoare din România, a fost observat pe Lacul de Acumulare Stânca-Costești, pe râul Prut.

Una dintre cele mai rare păsări din România și-a făcut apariția în zona unui lac

Codalbul, Haliaeetus albicilla, este prevăzut în Anexa I a  Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului UE din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, iar populația din România este estimată la 110 – 220 indivizi, a anunțat Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate .

„Un exemplar matur de codalb a fost observat hrănindu-se în zona lacului de compensare din cadrul Exploatării Complexe Stânca-Costești”, a explicat Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care au reușit să realizeze mai multe fotografii uimitoare cu această specie, fotografii pe care le-au postat pe pagina de socializare a instituției.

Codalbul este o specie de pasăre răpitoare de talie mare, uşor de recunoscut după silueta impunătoare, cu aripi lungi şi rotunjite interior, primare „digitale” bine definite, coada uşor romboidală şi ciocul masiv, potrivit site-ului pasaridinromania.sor.ro

Specialiștii au mai adăugat că această specie de pasăre răpitoare preferă zonele umede mari, incluzând zonele zonele de luncă ale râurilor, mlaștini extinse, lacuri și zonele de coastă.

Lungimea corpului este de 69 – 92 cm, anvergura de 200 – 245 cm şi greutatea de aproximativ 4.100 g în cazul masculului şi de 5.500 g în cazul femelei.

De asemenea, pentru cuibărire preferă habitatele forestiere cu arbori înalți din vecinătatea zonelor umere, respectiv păduri și zăvoaie, dar și stâncăriile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său