Șeful de cabinet al lui Viktor Orban acuză România de ”activități antiungare explicite”. MAE răspunde că lupta anticorupție este derulată indiferent de apartenența etnică

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban acuză România de ”activități antiungare explicite”. MAE răspunde că lupta anticorupție este derulată indiferent de apartenența etnică

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că reforma justiției și lupta anticorupție sunt derulate indiferent de apartenența etnică sau religioasă a cetățenilor români, informează Mediafax. Precizarea a fost făcută în contextul în care șeful de cabinet al lui Viktor Orban, premierul ungar, a declarat că România desfășoară ”activități antiungare explicite” sub pretextul ”transparenței și justiției”.

„Reforma justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei, care sunt priorităţi majore ale României, sunt derulate indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă a cetăţenilor români. Rezultatele şi progresele instituţiilor româneşti competente în aceste domenii sunt apreciate ca atare la nivel european”, a transmis Ministerul la solicitarea agenției.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a susţinut și că există eforturi pentru „destabilizarea” activităţilor şi situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România, prin încălcarea libertăţii religioase. În legătură cu aceasta, MAE  transmis că „restituirea proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist este un proces în derulare, în conformitate cu prevederile legale, de asemenea fără niciun fel de discriminare etnică sau religioasă”.

Ministerul a mai subliniat că, în general, nu dorește să comenteze ”afirmaţiile provocatoare lansate recent în spaţiul public de oficiali ungari, la diverse niveluri, afirmaţii care, pe fond, au un grad scăzut de credibilitate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`