În ultimele secole, mai multe legende au fost transmise din generație în generație. Acestea au un farmec aparte și, în zilele noastre, contribuie la dezvoltarea turismului din anumite zone.
Așadar, iată 5 legende cunoscute din Europa:
- Podul diavolului din Toscana – Ponte della Maddalena, cunoscut și sub denumirea de Podul diavolului, a fost construit în secolul al XIV-lea și se află în apropierea localității Lucca. Are o legendă interesantă legată de construcția sa. Conform legendei, lucrările de construcție au fost dificile și nu au putut fi finalizate până la termenul convenit. Astfel, diavolul i-a apărut în vis constructorului și i s-a oferit un pact: podul urma să fie finalizat peste noapte, dar sufletul primului trecător trebuia să fie sacrificat. Podul a fost gata a doua zi, însă constructorul s-a simțit vinovat și a mers la preot pentru a-i povesti ce a făcut. Acesta l-a sfătuit ca primul trecător să fie un porc. A doua zi dimineața, un porc a devenit primul trecător, iar diavolul a fost furios din cale afară și, potrivit legendei, s-a aruncat de pe pod și nu a mai apărut niciodată în această zonă.
- Legenda Leprechaunilor – Leprechaunii sunt cele mai cunoscute personaje din folclorul irlandez. Potrivit legendei, ei sunt niște spiriduși cu chip de vârstnici, îmbrăcați în verde. Ei se bucură de răspândirea răului și depozitează monedele pe care le găsesc într-o oală de aur, pe care o ascund la capătul curcubeului. În Irlanda se organizează așadar constant vânători de Leprechaun, cele mai multe programate cu o zi înainte de Saint Patrick’s Day. În mod turistic au loc și în alte perioade ale anului. Leprechaunii sunt așadar foarte populari în folclorul irlandez, motiv pentru care multe suveniruri din aceast țară îi înfățișează. De asemenea, sunt prezenți în jocuri și filme, chiar și la sloturi online. Sunt disponibile numeroase jocuri despre aceste personaje, iar cel mai apreciat este Leprechaun Goes Wild. Acesta a fost creat de compania Play’n GO, iar că simboluri continue pălării verzi, chipurile Leprechaunilor și oale aurii.
- Legenda Dragonului din Ljubljana – Capitala Sloveniei are ca simbol dragonul, ce poate fi văzut pe poduri, castel, plăcuțele de înmatriculare, berea locală și multe altele. Sunt multe legende despre originea dragonului, dar cea mai cunoscută îl are în prim plan pe Iason, un erou din mitologia greacă. Astfel, după ce acesta a preluat Lâna de Aur de la berbecul înaripat, el se întorcea la bordul navei Argo. Din greșeală s-a rătăcit și a ajuns în gura de vărsare a Dunării, continuând în amonte, spre râul Sava și râul Ljubljana. Când a venit iarna, a fost nevoit să se oprească în locul în care astăzi se află orașul Ljubljana, însă într-o mlaștină de aici trăia un dragon mare și robust. Iason a câștigat însă după o luptă aprigă cu dragonul. În amintirea acestui eveniment, simbolul orașului Ljubljana a devenit dragonul.
- Legenda Cerbului Alb – Una dintre cele mai cunoscute legende din Ungaria este cea a Cerbului Alb. Se spune că atunci când gemenii Hunor și Magor au mers la o zi de vânătoare alături de tatăl lor, regele Nimrod al Mesopotamiei Antice, au văzut un cerb alb și au decis să-l urmărească. Au mers spre Vest, dar noaptea cerbul dispărea și reapărea dimineața. Într-o dimineață, ei au văzut un grup de tinere dansând și cântând pe malul unui râu. Ele erau fiicele unui rege local și au ajuns să se căsătorească cu Hunor și Magor. Descendenții lui Hunor au devenit huni, iar urmașii lui Magor au devenit maghiari. Unirea lor s-a făcut mai târziu, dar a fost considerată nașterea națiunii maghiare.
- Legenda Monstrului din Loch Ness – O legendă faimoasă din Scoția are legătură cu monstrul din apele adânci ale lacului Loch Ness, situat în apropierea orașului Inverness si este inclusa in topul atractiilor naturale la nivel mondial. Se spune că în adâncurile acestui lac se află un monstru uriaș. Unii consideră că arată ca un dragon, iar alții că este o șopârlă uriașă. În orice caz, sunt multe relatări ale oamenilor care l-au văzut, iar în 1933 a fost făcută inclusiv o fotografie a presupusului monstru.