NATO nu mai furnizează anumite tipuri de arme Ucrainei din cauza Rusiei

NATO nu mai furnizează anumite tipuri de arme Ucrainei din cauza Rusiei
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Emerson NuñEz/Us Air

Țările NATO au acorduri informale pentru a se abține de la furnizarea anumitor tipuri de arme Ucrainei.

Potrivit agenției germane de presă dpa, acest lucru este cauzat de riscul unei confruntări militare directe cu Rusia, pe care Alianța dorește să o minimizeze, scrie ZEIT ONLINE.

Ucraina a rămas fără arme

Potrivit publicației, există temeri că Federația Rusă ar putea considera oficial furnizarea de tancuri de luptă și avioane de luptă occidentale ca o intrare în război și să ia măsuri militare ca răspuns. Sistemele de arme de acest tip nu au fost încă livrate Ucrainei.

Potrivit grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Germania (SPD), acest acord informal este cunoscut la Berlin.

„Comisia de apărare a fost pe deplin informată despre acest lucru la mijlocul lunii mai”, a declarat Wolfgang Helmich, purtătorul de cuvânt al politicii de apărare al grupului parlamentar SPD, pentru DPA.

Polonia nu mai furnizează MiG-uri

Toate deciziile de aprovizionare revin în cele din urmă la latitudinea fiecărei țări membre, scrie DPA. Până acum, ei au aderat la acorduri informale, parțial din cauza temerii că nu vor primi sprijinul deplin al partenerilor lor din NATO în cazul unui atac din partea Rusiei.

Din acest motiv, Polonia, de exemplu, s-a abținut să furnizeze Ucrainei avioane sovietice MiG-29 în urmă cu mai bine de două luni, notează agenția.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale SUA în Europa, Todd Daniel Walters, a declarat în martie că livrările MiG-29 reprezintă un „scenariu cu risc ridicat”, deoarece ar putea fi apreciate greșit de Moscova și ar putea duce la o escaladare între Rusia și NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`