Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței

Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței. Photo: -/Expa/Jfk via APA/dpa

Ministrul spaniol al Sănătății, Carolina Darias, a anunțat miercuri că Spania va achiziționa, prin intermediul Uniunii Europene, vaccinuri și antivirale. Anunțul a venit în momentul în care cazurile de variola maimuței au crescut la 59.

Spania, pe locul doi în Europa la cazurile de variola maimuței

Toate cazurile identificate în Spania au fost uşoare, potrivit ministrului. După Marea Britanie, unde s-au înregistrat 78 de cazuri, Spania ocupă locul doi în Europa în ceea ce privesc cazurile de variola maimuței, potrivit G4Media.

În același timp, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a informat că riscul de infectare cu variola maimuței este „foarte scăzut” pentru populația generală, însă este ridicat în cazul persoanelor care au mai mulți parteneri sexuali.

„Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută”, a anunţat această agenţie din cadrul UE.

„Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată”, au subliniat reprezentanţii ECDC, potrivit Agerpres.

Cum se transmite virusul

Pe lângă raporturile sexuale, virusul poate fi transmis și prin contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat.

„Dacă se produce o transmitere de la om la animal şi virusul se răspândeşte în populaţia de animale, există un risc ca boala să devină endemică în Europa”, a subliniat Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.

Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”