Premierul Estoniei: O pace negociată prost pentru Ucraina e o pace proastă pentru noi toţi. Concesiile făcute agresorului duc la războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori

Premierul Estoniei: O pace negociată prost pentru Ucraina e o pace proastă pentru noi toţi. Concesiile făcute agresorului duc la războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a avertizat de mai multe ori că o atitudine conciliantă față de Putin, promovată de lideri precum Emmanuel Macron, e de-a dreptul periculoasă pentru Europa. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Kaja Kallas, premierul Estoniei, a insistat, într-un discurs susținut miercuri, că Ucraina trebuie ajutată să poată negocia cu Rusia de pe o poziție de forță. O pace în defavoarea Kievului, a avertizat ea, e o pace proastă pentru noi toți deoarece îl va încuraja pe Vadimir Putin să recurgă la noi agresiuni.

Premierul Estoniei: O pace nefavorabilă Ucrainei e o pace proastă pentru noi toți

„Trebuie să evităm o pace nefavorabilă. O pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi”, a declarat Kaja Kallas, la Stockholm, potrivit Reuters.

Kallas a amintit apoi că această politică a europenilor de a se comporta cu mănuși cu Vladimir Putin s-a dovedit periculoasă deja de trei ori: „E mult mai periculos să cedăm în faţa lui Vladimir Putin decât să-l provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului duc la mari războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”.

Tot miercuri, premierul slovac Eduard Heger a avertizat că dacă Rusia va câștiga în Ucraina va fi tentată să declanșeze noi războaie. Iar următoarea țintă e chiar Slovacia, a punctat el.

Premierul Poloniei: Ce e de discutat cu Hitler?

Poziții similare au avut și alți lideri europeni. Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, de exemplu, l-a criticat pe președintele francez Emmanuel Macron pentru că discută des cu Vladimir Putin. Macron se numără printre conducătorii vest-europeni care promovează o politică mai împăciuitoare față de dictatorul de la Kremlin, susținând recent chiar că Rusia „nu trebuie umilită”.

„Dle președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați obținut? Ați reușit să opriți măcar o parte din aceste acțiuni?

Nu e nimic de negociat cu criminalii! Cu criminalii trebuie să lupți!

Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ce-ai putea negocia cu Hitler, cu Stalin sau cu Pol Pot?”, a întrebat Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a avertizat apoi că Putin nu e Hitler sau Stalin, ci e mult mai rău.

Despre importanța înfrângerii totale a Rusiei lui Putin a vorbit, într-un amplu interviu, și Garry Kasparov, cel mai important șahist al lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale