Administrația prezidențială ucraineană a raportat miercuri „bătălii crâncene” în jurul orașului industrial Severodonețk din regiunea Lugansk, un oficial militar de vârf afirmând că bombardamentele orașului au crescut „exponențial”.
O declarație a administrației prezidențiale a raportat „bătălii aprige pentru Severodonețk”, cu bombardamente constante, adăugând: „Dimineața, cu sprijinul artileriei, ocupanții ruși avansează spre Severodonețk”.
Potrivit declarației, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune pe fondul intensificării luptelor, scrie cnn.
Serhiy Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele de la Severodonețk au „crescut exponențial” în ultimele ore.
„Trupele ruse sunt foarte apropiate; pot deja să tragă”, a spus el. „Lupta a avut loc ieri la periferia orașului. Forțele [rusești] sunt transferate aici din diferite regiuni — de la Harkov, Mariupol, chiar și de la Donețk pentru a trece cu orice preț în regiunea Lugansk”.
El a adăugat că „săptămâna viitoare este importantă; dacă nu reușesc până sâmbătă sau duminică, se vor epuiza, iar situația măcar se va stabiliza pentru noi”.
În altă parte în Ucraina, armata rusă a recunoscut miercuri că a lansat rachete de croazieră asupra țintelor din Dnipropetrovsk și Zaporizhzhia. O declarație a generalului-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, a declarat că loviturile de pe Zaporizhzhia au vizat atelierele de producție ale uzinei Motor Sich, o instalație aerospațială.
Oficialii ucraineni au raportat anterior lovituri în Zaporizhzhia și Dnipropetrovsk fără a oferi detalii detaliate despre facilitățile vizate. Oficialii din Zaporizhzhia au postat ulterior un videoclip care arăta deteriorarea unui mall.
Rusia blochează porturile Ucrainei, crescând țările în Egipt, care se bazează aproape în totalitate pe importuri.
În acest context, prețurile mondiale la cereale au crescut anul acesta cu 50% și s-au apropiat de niveluri record. Porumbul a crescut cu 32%, iar soia – cu 26%.
În plus, resursele energetice devin din ce în ce mai scumpe. Iar deficitul de resurse energetice, la rândul său, accelerează inflația alimentară din cauza creșterii prețului îngrășămintelor, a căror producție utilizează gaze naturale.