Slovacia este următoarea țintă dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul slovac Eduard Heger: Kievul trebuie să câștige

Slovacia este următoarea țintă dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul slovac Eduard Heger: Kievul trebuie să câștige
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Prim-ministrul slovac Eduard Heger a lansat un avertisment sumbru cu privire la perspectivele țării sale în eventualitatea în care Federația Rusă va învinge Ucraina, miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNN.

Slovacia este următoarea țintă dacă Rusia învinge Ucraina, spune Eduard Heger

„Dacă Ucraina cade, Slovacia este următoarea. (Ucraina) trebuie să câștige”, a declarat Eduard Heger, în fața elitelor politice și de business din toată lumea.

Premierul Slovaciei a criticat statele UE care se bazează prea mult pe energia rusă, context în care i-a îndemnat pe lideri „să înceteze din a mai face compromisuri” de la principiile lor atunci când fac afaceri cu Federația Rusă.

Ce a spus premierul Slovaciei despre aderarea Ucrainei la UE

Demnitarul slovac a cerut blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina și cu Balcanii de Vest pentru elaborarea unor „reguli standardizate astfel încât să poată să adere la UE”.

În ultmii ani, Ucraina a aprofundat relațiile economico-politice cu UE, iar Kievul și-a exprimat intenția de a intra blocul comunitar. Națiunile din regiunea Balcanilor de Vest au căutat de asemenea să adere de ani buni.

Cu toate acestea, aderarea la UE presupune un proces care de obicei durează ani întregi, în condițiile în care statele în cauză trebuie să îndeplinească o serie de criterii înainte de a se angaja în negocieri.

Mai mulți lideri UE au respins ideea unei aderări accelerate pentru Ucraina pe fondul invaziei ruse, unul dintre ei fiind premierul olandez Mark Rutte, care a spus: „Nu există ceva de genul unei aderări accelerate, un asemenea lucru nu există”.

Eugen Tomac: Republica Moldova are la dispoziție soluția politică de unire cu România

Eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, a transmis un mesaj similar în cazul Republicii Moldova, o țară și mai avansată decât Ucraina din perspectiva reformelor necesare pentru aderarea la UE. Aderarea Chișinăului, a explicat oficialul european, nu poate fi luată în discuție timp de 10-15 ani, deoarece nu vor dori statele membre, însă statul românesc din stânga Prutului are la dispoziție soluția politică de unire cu România, cea mai rapidă și mai sigură cale.

„Legat de ce așteaptă cetățenii Republicii Moldova, răspunsul meu este foarte simplu – 50% din cetățenii Republicii Moldova deja sunt cetățeni români, deja sunt cetățeni ai Uniunii Europene, lucru pe care l-a și spus doamna președinte Maia Sandu săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European”, a mai spus Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`