Crizele de alimente, combustibil și finanțare cauzate sau exacerbate de războiul din Ucraina amenință să provoace tulburări în țările sărace și să ducă la incapacitatea a peste 70 de state, a anunțat Achim Steiner, reprezentantul ONU, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează The Wall Street Journal.
„Încercăm tot posibilul să răspundem într-un mod proporțional cu amploarea crizei. Multe economii emergente pur și simplu nu mai au bani”, a afirmat Steiner.
Potrivit acestuia, inflația ridicată și ratele dobânzilor ar putea duce la un default în peste 70 de țări.
Rusia blochează porturile Ucrainei, crescând țările în Egipt, care se bazează aproape în totalitate pe importuri.
În acest context, prețurile mondiale la cereale au crescut anul acesta cu 50% și s-au apropiat de niveluri record. Porumbul a crescut cu 32%, iar soia – cu 26%.
În plus, resursele energetice devin din ce în ce mai scumpe. Iar deficitul de resurse energetice, la rândul său, accelerează inflația alimentară din cauza creșterii prețului îngrășămintelor, a căror producție utilizează gaze naturale.
„Hidra cu trei capete” a energiei, alimentelor și datoriilor „va duce la prăbușirea veniturilor gospodăriilor și a serviciilor publice în multe țări în curs de dezvoltare”, a declarat Mark Malloch-Brown, președintele Open Society Foundations.
Secretarul general al ONU a spus, recent, că războiul din Ucraina a provocat o criză alimentară la nivel global, care ar putea dura ani de zile dacă nu este oprită.