O cantitate record de circa 62 de milioane de barili de petrol brut Ural e încărcată în nave aflate pe apă, dar comercianților le e tot mai greu să găsească cumpărători.
SUA și alte țări au interzis importurile de produse petroliere rusești, iar altele evită să cumpere de teama unor sancțiuni viitoare. Și la nivelul UE se discută despre un embargo asupra petrolului rusesc.
Volumul de țiței Ural aflat pe apă e de trei ori mai mare decât cantitatea medie de dinainte de război, arată datele firmei de analiză energetică Vortexa, citate de Reuters.
Exporturile rusești de petrol pe mare au scăzut la 6,7 milioane de barili pe zi în mai, cu aproximativ 15% mai puțin față cantitatea de 7,9 din februarie.
„Cifrele arată că exporturile rusești sunt încă relativ mari, nu spun întreaga poveste. Petrolul rusesc continuă să se acumuleze pe mare”, a declarat Clay Seigle, strateg energetic din Houston.
Potrivit lui Seigle, cantitatea de petrol brut Ural aflată pe mare, dar fără o destinație stabilită, e de 15% din total, ceea ce reprezintă tot un record. O parte ar putea fi în tranzit către cumpărători nedezvăluiți, în timp ce altă parte ar putea fi marfă nevândută.
Cea mai mare parte a petrolului rusesc merge în Asia, mai ales India și China. Și volumele de țiței către Europa au crescut, dar Comisia Europeană vrea să impună un embargo. Toate statele UE sunt de acord, cu o excepție – Ungaria.