O majoritate covârșitoare a ucrainenilor sunt împotriva oricăror concesii teritoriale făcute rușilor în schimbul unui acord de pace, arată un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
82% dintre ucrainenii chestionați au susținut că în niciun caz nu ar trebui făcute concesii teritoriale rușilor, chiar şi cu riscul prelungirii războiului. Doar 10% cred că se poate renunța la unele teritorii pentru a se ajunge la pace mai rapid sau pentru a păstra independenţa Ucrainei.
Procentele diferă în funcție de regiune. De exemplu, în estul țării, acolo unde se duc acum bătăliile cele mai dure, 68% dintre cei chestionați se opun cedării de teritorii, iar 19% susțin această posibilitate.
Dintre persoanele care locuiesc în teritoriile ocupate de armata rusă după începutul războiului, 77% sunt împotriva concesiilor teritoriale, iar 18% sunt pentru. În schimb, dintre persoanele care au fugit din teritoriile ocupate după începerea războiului, doar 5% sunt pentru concesiile teritoriale.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.000 de persoane, toate cu reşedinţa în teritoriile controlate de Ucraina înainte de 24 februarie, cu excepţia peninsulei Crimeea şi a unei părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acesta a fost realizat între 13 şi 15 mai, precizează Agerpres.
Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, a declarat marți, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, că Moscova a renunţat la organizarea unui așa-zis referendum în regiunea ocupată Herson, după ce a constatat că nu are sprijinul populației în vederea anexării.
Rușii caută acum alte opțiuni pentru a anexa regiunea, a precizat Budanov.
Luni, autoritățile pro-ruse instalate în Herson au făcut rubla rusească moneda oficială a regiunii, alături de grivna ucraineană.