Federația de Hochei, decizii după ce jucătorii României au cântat cu galeria Ungariei. Premierul, sesizat în legătură cu declarațiile miniștrilor UDMR Eduard Novak și Tanczos Barna

Federația de Hochei, decizii după ce jucătorii României au cântat cu galeria Ungariei. Premierul, sesizat în legătură cu declarațiile miniștrilor UDMR Eduard Novak și Tanczos Barna
Federația de Hochei a reacționat în scandalul izbucnit după meciul România - Ungaria. Foto: rohockey.ro

Federația Română de Hochei pe Gheață a anunțat, marți, ce decizii a luat în cazul scandalului-monstru izbucnit după meciul România – Ungaria de la Campionatul Mondial, meci la finalul căruia aproape toți „tricolorii” au cântat așa-zisul imn al Ținut Secuiesc alături de galeria adversarilor.

Astfel, la finalul ședinței Biroului Federal, FRHG a dat asigurări că regulamentul va fi modificat, astfel încât sportivilor le va fi impusă o anumită conduită pe perioada convocării la echipa națională a României

De asemenea, printre altele, a fost luată în unanimitate decizia ca premierului Nicolae Ciucă să-i fie solicitată o poziție cu privire la declarațiile miniștrilor UDMR Eduard Novak și Tanczos Barna.

Federația Română de Hochei, critici la adresa Ministerului Sportului

„Cu regret s-a constatat o schimbare de atitudine – și nu pozitivă – atât din partea Ministerului Sportului, cât și a unora dintre cluburi, procedându-se la instigarea, în principal a jucătorilor. Astfel s-a creat un climat conflictual, care este de natură să rupă echilibrul care exista la nivelul echipei naționale și între cluburi.

Nu putem să nu constatăm că acest dezechilibru se datorează și faptului că a existat și există o diferență clară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor pentru construirea infrastructurii atât de necesară pentru desfășurarea acestei activitități sportive. Astfel, dacă în orașe precum București, Suceava, Iași, Constanța, Buzău nu s-a construit nici măcar un singur patinoar, în Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc au fost construite patinoare și urmează a se construi alte 4 (patru) patinoare în aceleași localități din fonduri CNI (Compania Națională de Investiții)”, a transmis Federația într-un comunicat critic la adresa Ministerului Sportului condus de Eduard Novak (UDMR).

De precizat că Novak pare a fi în conflict deschis cu federațiile, declarând într-un interviu precent pentru B1 TV că e necesară modificarea Legii Sportului, așa încât ministerul pe care îl conduce să aibă un control mai mare asupra federațiilor. Totodată, Novak a dat de înțeles că e posibil ca scandalul din hochei să fi izbucnit chiar din cauza federației.

Ce spune FRHG despre incidentele de la meciul România – Ungaria

Cât despre incidentele de la meci, FHRG susține că nu are competența să stabilească dacă este sau nu un ținut, regiune, imn sau cântec bisericesc: „Din punct de vedere al reglementărilor statutare, competența de analiză a unor posibile abateri de la Regulamentele adoptate la nivelul FRHG nu aparține Biroului Federal, ci Comisia de Disciplină din cadrul FRHG, motiv pentru care vor fi demarate procedurile în acest sens”.

„Pe de altă parte, nu putem să nu observăm faptul că, situația în care parte dintre jucătorii echipei naționale a României au cântat împreună cu galeria echipei adverse, poate fi intepretată ca fiind echivalentă cu situația în care, practic, aceștia au sărbătorit înfrângerea propriei echipe naționale.

O asemenea atitudine din partea unor membri ai echipei naționale a fost de natură să nască contradicții și discuții în cadrul opiniei publice”, se mai arată în comunicatul citat de prosport.ro.

Federația de hochei, despre miniștrii UDMR Eduard Novak și Tanczos Barna

„Tot contradicții și discuții au născut și implicarea și declarațiile a doi miniștri din Guvernul României, declarații și implicare directă care au legătură cu aspectele sesizate în legătură cu meciul disputat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial din Slovenia. Cu privire la acest ultim aspect, FHRG nu are nicio competență, singurul care ar putea să adopte un punct de vedere fiind Guvernul României.

Apreciem că întreaga problematică supusă dezbaterii este mult mai complexă, iar răspunsuri și soluții trebuie oferite nu numai de FRHG, ci și de către organismele statutului român cu atribuții în materie.

În acest sens, amintim faptul că Ministerul Sportului este organul administraţiei publice centrale de specialitate, iar în această calitate reprezintă interesele statului român, așadar inclusiv apărarea și promovarea imaginii țării intră în atribuțiile sale”, a mai transmis Federația de Hochei.

Prin urmare, a mai susținut aceasta, au fost luate mai multe decizii în unanimitate:

1. Completarea Regulamentelor de la nivelul Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) cu o serie de prevederi de natură să asigure, pe viitor, ca membrii echipelor naționale de hochei pe gheață să manifeste în public, în mod explicit, o conduită de natură să dovedească deplina loialitate și susținere față de România, de însemnele oficiale ale statului român, imaginea acesteia și, nu în ultimul rând, suporterii echipei naționale.

2. Sesizarea Comisiei de disciplină de la nivelul Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) cu privire la incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia, în vederea cercetării acestora și adoptarea, în condițiile legii și ale Statutului Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), a măsurilor ce se impun.

3. Solicitare adresată Ministerului Sportului referitoare la exprimarea de către acesta a unui punct de vedere cu privire la elementele care ar fi necesar să fie incluse în mod obligatoriu în Regulamentele de la nivelul Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG), elemente referitoare la conduita membrilor echipelor naționale, cu indicarea unor obligații detaliate în sarcina acestora pe perioada în care aceștia reprezintă România în cadrul competițiilor internaționale.

4. Solicitare adresată Primului Ministru al Guvernului României cu privire la exprimarea unui punct de vedere referitor la declarațiile exprimate în mediul public de doi miniștri din Guvernul României (Novak Eduard-Carol – ministrul Sportului și Barna Tánczos – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor), declarații referitoare la și în legătură cu incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia.

5. Solicitare adresată Guvernului României și Parlamentului României cu privire la asigurarea unei dezvoltări echilibrate a activității hocheistice, în special necesitatea stringentă a construirii unei infrastructuri în județele și/sau localitățile cu potențial demografic, economic și nu în ultimul rând cu tradiție în domeniul hocheistic (de ex: București, Ilfov, Suceava, Constanța, Iași, Ploiești, Buzău).

6. Solicitare adresată Parlamentului României cu privire la elaborarea unei strategii naționale a sportului românesc, strategie care se impune a avea ca punct de plecare istoricul fiecărei discipline sportive și care trebuie să se axeze pe principiul asigurării – în mod total obiectiv și imparțial – dezvoltării sportului românesc și, implicit, a unui popor sănătos.

Amintim că ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), deja a luat apărarea jucătorilor de hochei, acuzând faptul că scandalul a fost exploatat politic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`