Istoricul Mark Galeotti este de părere că în armata Rusiei este multă furie îndreptată către Putin: „Acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă”

Istoricul Mark Galeotti este de părere că în armata Rusiei este multă furie îndreptată către Putin: „Acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă”
Istoricul Mark Galeotti este de părere că în armata Rusiei este multă furie îndreptată către Putin: „Acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai buni cunoscători ai spațiului ex-sovietic, a transmis că în armata Rusiei este multă furie îndreptată mai ales către liderul de la Kremlin, deoarece i-a pus pe soldați în situații pentru care nu erau pregătiți. Expertul crede că războiul din Ucraina va mai continua cel puțin până anul viitor, iar septembrie va fi o lună-cheie.

Totodată, în opinia sa, amenințările cu arma nucleară care vin dinspre Rusia sună a neputință.

În armata Rusiei este multă furie îndreptată împotriva lui Putin

În condițiile care Vladimir Putin vrea să pornească o nouă ofensivă în Ucraina înaintea de venirea toamnei și a vremii urâte, care ar face operațiunile de zbor mai dificile și ar genera condiții mult mai grele la sol, ar trebui să se hotărască până la sfârșitul iunie, cel mai târziu. Dacă decizia nu este luată până la sfârșitul lunii iunie, nu mai are rost să facă asta, a declara profesorul Mark Galeotti.

„Știam că armata rusă are o serie de slăbiciuni serioase. Nu au mai luptat într-un război atât de mare ca acesta de foarte multă vreme. Dacă ne gândim până și la războiul cecen, care nu e nici pe departe la acest nivel, sau la cazurile Siriei și Crimeei, erau operațiuni la scară redusă, unde puteau folosi ce aveau mai bun.

În armata rusă este o discrepanță uriașă între cei mai buni militari, cei cu pregătire medie și cei mai slabi. Și asta s-a văzut, evident. Dar au ieșit la iveală multe alte defecte ale armatei ruse. Proastă întreținere, corupție masivă în privința achizițiilor, pregătire slabă, motivație slabă. Toate s-au văzut acum. Cu toate acestea, și nu vreau să sune ca și când aș găsi scuze armatei ruse, acest război nu a fost cel pentru care se pregătise armata rusă.

Mai mult, nu este despre cum s-au pregătit să ducă acest război. Este doar felul în care Putin a adus războiul pe capul lor, le-a impus propria strategie, bazându-se pe faptul că era convins că nici nu va fi un război, va fi o defilare. Ca atare, s-au găsit în circumstanțe în care nu s-ar fi aflat în mod normal. Știu, atât din ceea ce mi-au transmis contactele mele, dar și din ce este pe canalele de social media folosite de militarii ruși, este multă furie acolo îndreptată mai ales către Putin, pentru că i-a aruncat în situații pentru care nu erau pregătiți, deci nu aveau cum să facă față”, a delcarat profesorul Galeotti intr-un interviu pentru Digi24.

Rusia și Ucraina vor ajunge la un tratat de pace

Istoricul Mark Galeotti a fost întrebat dacă Ucraina poate câștiga acest război: „Dacă prin a câștiga înțelegem respingerea trupelor Rusiei din regiunea Donbas, este posibil, dar nu cred că vor obține asta prin mijloace militare. Cred că în cele din urmă se va ajunge la un tratat de pace, iar rușii vor accepta asta.

Recucerirea Crimeei va fi mult mai greu de realizat – și pentru că rușii vor privi această tentativă ca pe o agresiune asupra teritoriului Rusiei. Deci, cred că într-un fel sau altul, se va ajunge la pace la momentul potrivit în Ucraina. Fără îndoială, ucrainenii vor fi câștigat astfel capacitatea de a fi o națiune independentă, de a face ce alianțe vor, de a se alătura NATO sau UE sau orice altceva ar vrea să facă.

Vor fi câștigat asta. Întrebarea este cu ce preț și cât de repede? Singura necunoscută din punct de vedere teritorial este Crimeea. Sincer, nu știu. Ne-am putea trezi în situația în care ea va fi singura în privința căreia ucrainenii vor renunța, vor ceda, ca preț pentru un acord pe care altfel este cel pe care îl doresc”, a explicat Mark Galeotti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:39 - Cătălin Drulă, despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „E extrem de periculoasă pentru democrație. Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”
19:34 - Accident bizar în Capitală. După coliziune, pasagera a aruncat o geantă din mașină. Ce au descoperit polițiștii
19:29 - O nouă descoperire în medicina modernă. Oamenii de știință lucrează la un spray nazal care ar putea să oprească boala Alzheimer
19:29 - Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, solicită demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan: „A fost la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare”
19:09 - Ce suma ar trebui să aibă orice român în contul bancar. Motivul pentru care nu este bine să aveți mulți bani pe card
19:07 - Klaus Iohannis: Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată
18:59 - Ilie Bolojan: „Nu este vina oamenilor care au votat împotrivă, este vina noastră care am fost la putere ani de zile, care nu ne-am comportat astfel încât oamenii să aibă încredere” (VIDEO)
18:56 - Trei case din Tulcea au fost cuprinse de flăcări. De la ce a izbucnit incendiul
18:50 - Ilie Bolojan: “O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități din România, unde fiecare trebuie să facă ceva ca, cu 1% îmbunătățire, să avem o creștere totală a țării, nu doar 50% în București, pentru că n-are efect” (VIDEO)
18:40 - Tânăr arestat preventiv după ce și-ar fi ținut iubita sechestrată timp de trei săptămâni. Polițiștii au intrat în casa bărbatului și l-au imobilizat