Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a informat că riscul de infectare cu variola maimuței este „foarte scăzut” pentru populația generală, însă este ridicat în cazul persoanelor care au mai mulți parteneri sexuali.
Până în prezent, au fost identificate 85 de cazuri în opt țări din Uniunea Europeană, respectiv Franţa, Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia şi Suedia.
Agenţia europeană a precizat în prima sa evaluare a riscurilor medicale după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri că, în ciuda riscului scăzut de infectare pentru populația generală, va monitoriza situația pentru că „lucrurile pot să evolueze”.
„Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută”, a anunţat această agenţie din cadrul UE.
„Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată”, au subliniat reprezentanţii ECDC, potrivit Agerpres.
Pe lângă raporturile sexuale, virusul poate fi transmis și prin contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat.
„Dacă se produce o transmitere de la om la animal şi virusul se răspândeşte în populaţia de animale, există un risc ca boala să devină endemică în Europa”, a subliniat Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.
Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.