Ambasadorul Ucrainei în Germania a declarat că, Olaf Scholz, cancelarul german, nu vrea să furnizeze arme grele Ucrainei, în ciuda deciziei Bundestag-ului, scrie UNIAN.
Decizia de a transfera 30 de tancuri antiaeriene de tip Gepard a fost luată în cadrul unui summit la baza aeriană americană Ramstein din Germania, la sfârșitul lunii aprilie. Dar încă nu au fost furnizate, explicând acest lucru prin lipsa muniției.
„Avem impresia că cancelarul nu vrea să facă asta. Există doar șapte obuziere autopropulsate , dar nici tancuri Gepard , nici vehicule de luptă ale infanteriei Leopard 1 sau Marder . Toate au fost deja dezafectate de Bundeswehr și pot să ne fie transferat de industria de apărare, fără ca Germania să se apere”, a spus Melnik.
Transferul tancurilor T-72 din Slovenia a fost blocat , deoarece Germania nu le-a oferit o înlocuire adecvată.
„Există o impresie de așteptare a unui încetare a focului. Apoi presiunea din Germania va dispărea și nu va mai fi nevoie de decizii îndrăznețe. Aceasta este o logică insidioasă care lasă oamenii în necazuri”, a spus Melnik.
Germania se arată îngrijorată de faptul că ar putea fi atrasă în război prin această acțiune, iar ambasadorul consideră puțin exagerat punctul de vedere.
„Germania nu acționează singură aici, ci în coordonare cu alți parteneri occidentali. Americanii fac mult mai mult, și chiar și Italia destul de restrânsă a livrat deja al treilea pachet de arme . Pentru mine, singurul motiv al poziției germane. este că ecoul vechii politici față de Rusia încă răsună în multe birouri guvernamentale din Berlin”, a spus Melnik.
Răspunzând la o întrebare despre declarațiile sale nediplomatice și dure, Melnik a remarcat că este conștient de riscurile asociate cu acest lucru, dar este necesar.
„Țara mea este bombardată, zeci de mii de oameni mor în războiul sângeros de cucerire pe care l-a dezlănțuit Rusia. Dacă fac cereri cu voce tare, pot realiza mai mult pentru Ucraina decât să scriu cabluri diplomatice care adesea rămân fără răspuns. Acesta este un chestiune de viață și de moarte și toată lumea contează ziua”, a rezumat Melnik.
La mijlocul lunii aprilie, publicația germană Bild a raportat că, în urma recomandării cancelarului Olaf Scholz, Ministerul German al Apărării a exclus toate armele grele din lista trimisă de Ucraina, deși industria germană este pregătită să furnizeze multe arme în termen scurt si mediu. Drept urmare, lista posibilelor exporturi de arme din industria militară germană către Ucraina a fost redusă de la 48 la 24 de pagini.