Industria textilă este afectată din cauza lipsei de angajați/ ”Am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra”

Industria textilă este afectată din cauza lipsei de angajați/ ”Am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra”
Foto: pixabay.com

O societate comerciale din domeniul textilelor din  județul Tulcea, care vindea exclusiv firmelor de renume din străinătate, este nevoită să oprească cererile de comenzi primite din cauza lipsei personalului, a spus joi directoarea generală a societăţii, Cornelia Finica, conform Rador.

Industria textilă, afectată din cauza lipsei de personal

În urmă cu aproximativ 15 ani, societatea avea peste 2.000 de angajaţi, însă în momentul actul are doar 273 de salariaţi.

„Lucrăm în sistem lohn, doar pentru export, iar spre marea noastră durere am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra. Personalul nostru este îmbătrânit, majoritatea iese la pensie în câţiva ani şi nu reuşim să angajăm personal tânăr. Tinerii nu vor să lucreze în confecţii unde sunt norme, iar salariile sunt mici. Personalul nostru lucrează pe salariul minim pe economie“, a declarat directoarea generală a societăţii de confecţii.

Aceasta  a adăugat că societatea nu-şi permite să ofere salarii mai mari, deoarece  funcţionează exclusiv în baza contractelor încheiate cu partenerii din alte țări, iar statul nu oferă subvenţii industriei.

„Trebuie redusă fiscalitatea pe salariul minim pe economie. (…) Povara acestor contribuţii care reprezintă 45% din salariu mi se pare foarte mare la nivelul salariului minim pe economie“, a specificat directoarea generală, conform G4media.

Numeroase firme se plâng de lipsă de personal şi sunt nevoiţi să aducă imigranţi

Datele înregistrate în 2018 arătau că potrivit  investitorilor  reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) aproximativ 34% dintre românii apţi de muncă nu figurează în datele oficiale cu un loc de muncă. Acest lucru vine în condiţiile în care firmele din România, cu capital românesc și capital străin, se plâng că au probleme în a găsi lucrători şi în unele ocazii sunt nevoiţi să aducă muncitori din afara ţării, arată starupcafe.ro.

Mai mult, unele județe au o ofertă mare de forță de muncă, altele au o cerere mare de muncitori, iar în unele regiuni bugetarii depășesc o treime din numărul angajaților, mai relevă studiul realizat de PwC România, pentru CDR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:37 - Cum vede presa internațională situația alegerilor prezidențiale din România, după ce Călin Georgescu a intrat în turul doi. „Candidatul pro-rus se impune în scrutinul prezidențial din România Europa”
09:35 - USR spune că Lasconi e în turul 2 și îi cere lui Ciolacu să-și recunoască înfrângerea (VIDEO)
09:24 - Peste 340 de sesizări de fraudă au fost semnalate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Amenzile au ajuns la aproape 100.000 de lei
09:11 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,91% din secţii: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul 2. Candidata USR l-a depășit pe Ciolacu (PSD)
09:02 - Votarea în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. Românii din diaspora l-au ales pe Călin Georgescu
08:58 - Ce vor face marii învinși de la alegerile prezidențiale? Ciucă este așteptat să își dea demisia de la șefia PNL, iar Geoană a anunțat că se retrage din politică
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore
08:25 - Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor. Este ultranaționalist și contra NATO
08:20 - Diana Șoșoacă, mesaj dur în urma rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ieșim în stradă, să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți, măi?”