O societate comerciale din domeniul textilelor din județul Tulcea, care vindea exclusiv firmelor de renume din străinătate, este nevoită să oprească cererile de comenzi primite din cauza lipsei personalului, a spus joi directoarea generală a societăţii, Cornelia Finica, conform Rador.
În urmă cu aproximativ 15 ani, societatea avea peste 2.000 de angajaţi, însă în momentul actul are doar 273 de salariaţi.
„Lucrăm în sistem lohn, doar pentru export, iar spre marea noastră durere am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra. Personalul nostru este îmbătrânit, majoritatea iese la pensie în câţiva ani şi nu reuşim să angajăm personal tânăr. Tinerii nu vor să lucreze în confecţii unde sunt norme, iar salariile sunt mici. Personalul nostru lucrează pe salariul minim pe economie“, a declarat directoarea generală a societăţii de confecţii.
Aceasta a adăugat că societatea nu-şi permite să ofere salarii mai mari, deoarece funcţionează exclusiv în baza contractelor încheiate cu partenerii din alte țări, iar statul nu oferă subvenţii industriei.
„Trebuie redusă fiscalitatea pe salariul minim pe economie. (…) Povara acestor contribuţii care reprezintă 45% din salariu mi se pare foarte mare la nivelul salariului minim pe economie“, a specificat directoarea generală, conform G4media.
Datele înregistrate în 2018 arătau că potrivit investitorilor reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) aproximativ 34% dintre românii apţi de muncă nu figurează în datele oficiale cu un loc de muncă. Acest lucru vine în condiţiile în care firmele din România, cu capital românesc și capital străin, se plâng că au probleme în a găsi lucrători şi în unele ocazii sunt nevoiţi să aducă muncitori din afara ţării, arată starupcafe.ro.
Mai mult, unele județe au o ofertă mare de forță de muncă, altele au o cerere mare de muncitori, iar în unele regiuni bugetarii depășesc o treime din numărul angajaților, mai relevă studiul realizat de PwC România, pentru CDR.