DNA a cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Viorel și Andrei Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor

DNA a cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Viorel și Andrei Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor
Foto: ziuanews.ro

Direcția Națională Anticorupție a cerut marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Viorel și Andrei Hrebenciuc, anchetați în dosarul retrocedărilor, scrie Agerpres.

De asemenea, și în cazurile fostul deputat Ioan Adam, a lui Paltin Gheorghe Sturdza și a lui Dan Costin Bengescu s-a cerut aceași măsură.

Solicitarea DNA vine după ce Curtea Constituțională a decis pe 7 mai că măsura arestului la domiciliu în timpul judecătorii dosarelor în instanță este neconstituțională, deoarece nu se prevede un termen maxim.

Ioan Adam a solicitat, la termenul de marți al procesului, să fie judecat prin procedura simplificată, el recunoscându-și practic faptele de care este acuzat în acest dosar, iar Tudor Chiuariu a cerut permisiunea de a pleca din țară  în perioada 28 iunie – 5 iulie, pentru a participa la un congres de drept sportiv la Haga.

Instanța a rămas în pronunțare pe cererile DNA, iar următorul termen pe fond al dosarului a fost stabilit pentru 16 septembrie, când va fi citit rechizitoriul în sala de judecată.

Andrei Grebenciuc, care este arestat preventiv în acest dosar, și Tudor Chiuariu s-au prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În acest dosar au fost trimiși în judecată Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43 000 de hectare de pădure, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Romsilva  a fost păgubită cu aproape 304 milioane de euro. Viorel Hrebenciuc, Adam Crăciunescu, Sturdza şi Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Viorel Hrebenciuc este cercetat și într-un dosar desprins din acesta, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei şi instigare la cumpărare de influenţă a lui Dan Şova. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`