Virgil Popescu, despre scandalul făcut de George Simion la dezbaterea Legii offshore: „Când trompetele rusești se agită înseamnă că mergem spre direcția bună. România merge spre independența energetică” (VIDEO)

Virgil Popescu, despre scandalul făcut de George Simion la dezbaterea Legii offshore: Când trompetele rusești se agită înseamnă că mergem spre direcția bună. România merge spre independența energetică (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri în exclusivitate pentru B1 TV că Legea Offshore va permite scăderea semnificativă a dependenței energetice a României de gazul rusesc. Acesta a comentat și momentul tensionat din timpul dezbaterii legii în comisii, când a avut un schimb de replici cu liderul AUR, George Simion:

Virgil Popescu, despre importan’a Legii Offshore

„Cred că noi facem bine ceea ce facem. Atunci când trompetele rusești se agită înseamnă că mergem spre direcția bună. România merge spre independența energetică. Să vedem partea plină a paharului. Există deja o majoritate Parlamentară mai bună decât majoritatea care a votat ieri raportul favorabil în comisii la legea offshore. Ne îndreptăm spre un vot final cu o largă majoritate”.

Ministrul a mai precizat că primele molecule de gaze din Marea Neagră ar urma să intre în sistemul național de transport de la jumătatea anului:

„Cei de la Black Sea Oil & Gas ne-au anunțat că în a  doua jumătate a acestui an vor începe să intre primele molecule de gaz în sistemul național de transport din Marea Neagră.

Total producție estimată anual este de 1 miliard de metri cubi din acel perimetru. Dacă este jumătate de an, în jur de 500 de milioane.

Cert este că în această iarnă vom avea primele gaze din Marea Neagră și reducem dependența de gaz rusesc cu gaz românesc”.

România poate deveni un important hub energetic în regiune

În același timp, România va căuta și alte surse de gaze: „Nu este singura sursă, căutăm surse alternative, și gazul din Azerbaidjan iar în momentul în care va intra perimetrul Neptun Deep în exploatare vorbim deja de un excedent de producție. Vorbim de 5 miliarde de metri cubi în plus care vor fi peste capacitatea de consum a României.

Planurile sunt de creștere a capacității de stocare. Anul acesta deja avem un plus de 10% fașă de anul trecut. De asemenea avem un plus de 10% capacitate de extracție din depozitele subterane până în 2026 când vrem să creștem capacitatea de stocare la 4 miliarde de metri cubi.

În momentul în care vom avea surplus de gaze naturale, sigur că ne uităm către piețele învecinate pentru că costul e mai mic. Evident că și Bulgaria, și Ungaria, și Republica Moldova reprezintă astfel de piețe. Ne uităm la toți vecinii noștri”, a mai spus ministrul Energiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”