Societatea de radio şi televiziune a Republicii Moldova a anunțat că va demara o investigație internă pentru a stabili de ce juriul său a acordat un punctaj „suspect de mic” României la Eurovision, potrivit stirileprotv.ro.
Vlad Ţurcanu, directorul Teleradio-Moldova, a declarat că, în mod tradițional, România și Republica Moldova acordă fiecare concurenților celeilalte țări punctaje înalte la Eurovision, lucru care nu s-a întâmplat și în acest an în cadrul competiției.
Acesta a spus că există o discrepanță mare între votul juriului şi votul publicului în cea ce privesc punctajele acordate României, lucru care nu s-a mai întâmplat până în prezent.
„Ar trebui să înţelegem ce raţiuni au determinat juriul din Republica Moldova să fie atât de departe de ceea ce a spus publicul”, a explicat directorul Teleradio-Moldova.
„N-aş fi vrut să vorbesc astăzi despre asta, dar pentru toată lumea este clar că această notă amară pe care a introdus-o în discuţie juriul de la Chişinău nu a putut să adumbrească bucuria noastră de a-i urmări pe Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov. Asta contează în primul rând”, a adăugat Ţurcanu, conform sursei citate.
Juriul moldovean a acordat 12 puncte (punctajul maxim) Ucrainei, iar publicul din Republica Moldova a acordat 10 puncte concurentului român Andrei-Ionuţ Ursu.
Televiziunea Română a publicat lista juraților din România și votul exprimat de aceștia la Eurovision 2022, în condițiile în care organizatorii concursului au anulat opțiunea reală a țării noastre, invocând „motive tehnice”, și au prezentat una în favoarea Ucrainei.
TVR spune că a luat decizia de a prezenta lista juraților și opțiunea lor reală „ca urmare a controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, fără ca Edei Marcus, spokes person desemnată de TVR, să-i fie permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României, de către EBU”.
Potrivit TVR, juriul României a fost alcătuit din Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.
Astfel, România acordase în realitate următorul punctaj:
Moldova – 12 puncte
Grecia – 10 puncte
Polonia – 8 puncte
Olanda – 7 puncte
Azerbaidjan – 6 puncte
Australia – 5 puncte
Italia – 4 puncte
Spania – 3 puncte
Finlanda – 2 puncte
Lituania – 1 punct