Ambasadorul Elveției la București: Corupţia este cancerul instituţiilor. Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru a permite dezvoltarea unei noi generații de politicieni

Ambasadorul Elveției la București: Corupţia este cancerul instituţiilor. Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru a permite dezvoltarea unei noi generații de politicieni
Foto: ebihoreanul.ro

Ambasadorul Elveţiei la București, Jean-Hubert Lebet, a declarat că, atunci când a ajuns în România, în vara anului 2011, a văzut foarte multe persoane care erau de neatins, dar acest lucru nu mai este valabil și astăzi grație luptei anticorupție. Acesta a insistat că este nevoie ca lupta anticorupție să continue pentru ca o nouă generație de politicieni să se poată dezvolta, transmite Mediafax.

„Dacă justiţia este prima virtute, corupţia este cancerul instituţiilor. Acest cancer poate fi o boală mortală, iar vindecarea ei poate la început să pară foarte dură, însă medicul sistemului judiciar trebuie să procedeze cu foarte mare grijă, are nevoie şi merită sprijinul nostru, critic dar constructiv. În acest context, trebuie să felicităm autorităţile române pentru acţiunea lor decisivă împotriva corupţiei. Îmi amintesc prima dată când am venit în România, în vara anului 2011, când observam foarte multe persoane importante care erau de neatins. Din fericire, acele vremuri au trecut şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte şi să servească poporul român”, a declarat Lebet.

Ambasadorul a mai precizat că justiția trebuie să fie responsabilitatea tuturor, de la politicieni și funcționari, până la societatea civilă.

”În special în ultimii câţiva ani, mulţi în România şi-au asumat integral responsabilitatea pentru justiţie, însă, regretabil, mulţi alţii nu au făcut-o sau, mai rău, şi-au folosit funcţiile publice pentru câştiguri personale, iar aceasta a condus la irosirea resurselor publice şi private”, a mai afirmat  Jean-Hubert Lebet.

Ambasadorul Elveției a făcut referire și colaborare elveţiano-română în domeniul justiţiei, până acum fiind finanţate proiecte pentru justiţie în valoare de aproximativ 17 milioane de euro. Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a declarat la rândul său că poiectele finanţate în cadrul programului de cooperare elveţiano-român au o deosebită importanţă pentru Ministerul Public.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`