Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a denunțat comportamentul Federației Ruse, precizând că echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997.
„Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO”, a declarat Baerbock, potrivit Reuters.
Acordul a fost conceput pentru a construi încredere şi a limita prezenţa forţelor ambelor părţi în Europa de Est.
NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014, după ce Moscova a ocupat peninsula ucraineană Crimeea.
Rusia şi-a suspendat misiunea la NATO şi a închis biroul alianţei la Moscova în octombrie 2021 ca răspuns la expulzările diplomaţilor ruşi.
Partidul Social Democrat din Suedia a decis să susțină aderarea țării sale la NATO, o schimbare majoră de poziție. Cum formațiunea e acum la putere în Stockholm, anunțul practic deschide calea procesului de aderare.
Conducerea Partidului Social Democrat din Suedia a avut o reuniune extraordinară, în cadrul căreia a decis că „va contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, arată un comunicat al formațiunii, citat de AFP.
Pe 12 mai, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut, printr-o declarație comună, ca țara lor să adere la NATO „fără întârziere”: „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari vor fi făcuți rapid în următoarele zile”.