Cum inflația se apropie de 14%, BNR a fost nevoită să majoreze dobânda de politică monetară. Astfel, indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate ratele de dobândă la creditele acordate înainte de mai 2019, a ajuns la 5,5%. În schimb, creditele legate de IRCC, noul indice introdus prin lege în 2019, vin cu dobânzi semnificativ mai mici. Românii au dreptul legal de a solicita băncilor schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC, informează economica.net.
Cele mai recente date ale BNR arată ROBOR-ul la trei luni la 5,5%, în vreme ce IRCC, calculat trimestrial, e doar 1,86%.
Alina Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), declarat că, potrivit OUG 19/2019, băncile sunt obligate să răspundă cererilor formulate în acest sens într-un termen de 60 de zile: „În peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 și până în prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar în peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 6M (ROBOR la șase luni). (…) AURSF îi informează pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate în funcție de ROBOR că au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, în baza unei cereri formulate, la care instituțiile de credit au obligația să răspundă în termen de maximum 60 de zile și să încheie un act adițional cu consumatorii”.
Băncile sunt obligate să răspundă cererilor, dar nu și să accepte trecerea la IRCC. Dacă nu se poate ajunge la o înțelegere amiabilă, clientul are și posibilitatea de a se adresa SAL-FIN pentru mediere. Până acum, SAL-FIN nu a primit nicio solicitare în acest sens, iar sursele economica.net spun că mediul bancar tinde, în general, spre acceptarea cererilor deoarece băncile vor să evite o creștere a creditelor neperformante.
Mai mult, unele bănci ar pregăti deja schimbarea ROBOR cu IRCC în toate contractele de credit.
În schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că nivelul IRCC l-ar putea depăși pe cel al ROBOR, atunci când inflația va începe să se reducă semnificativ. Asta, însă, ar mai dura ceva. Prognoza BNR arată că vom avea inflație cu două cifre cel puțin până a doua parte a lui 2023.