Daniel Ghiță (PSD) cere coaliției „să scoată UDMR de la guvernare” și îl acuză pe Tanczos Barna că „nu ratează nicio ocazie de a trăda simbolurile naționale”

Daniel Ghiță (PSD) cere coaliției „să scoată UDMR de la guvernare” și îl acuză pe Tanczos Barna că „nu ratează nicio ocazie de a trăda simbolurile naționale”
Deputatul PSD Daniel Ghiţă, reacție după ce o asociație din Budapesta a anunțat că îi va premia pe Istvan Beke și Zoltan Szocs. Foto: Facebook @ Daniel Ghiță

Deputatul PSD Daniel Ghiță a solicitat coaliției „să scoată UDMR de la guvernare”, în contextul incidentului de la partida de hochei dintre România și Ungaria. Într-un mesaj anterior, social-democratul ceruse demisia lui Tanczos Barna de la Ministerul Mediului și a invocat și articolul 394 din Codul Penal, care descrie „trădarea” ca fiind „aservire față de o putere sau organizație străină”.

Daniel Ghiță, despre Tanczos Barna: „Câtă încredere poate avea România într-un ministru care nu ratează nicio ocazie de a trăda simbolurile naționale?”

„Opinia publică din țara noastră fierbe la aflarea veștii că așa-zisa echipă națională de hochei a României, alcătuită în cea mai mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat săptămâna trecută la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, duminică, cu Ungaria, a avut loc un moment scandalos: sportivii s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună «imnul Ținutului Secuiesc»”, a scris fostul luptător, pe Facebook.

Daniel Ghiță spune că hocheiștii din naționala României au comis un „gest infam” atunci când au intonat așa-zisul imn secuiesc.

„Ca fost sportiv care a reprezentat țara noastră în diferite competiții internaționale, pot să manifest o anumită empatie față de eforturile sportivilor care reprezintă România, chiar dacă sunt de etnie maghiară. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și, mă alătur vicepremierului Sorin Grindeanu care a declarat că speră ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!”, a continuat Daniel Ghiță.

El a vorbit și despre prezența lui Tanczos Barna în tribune, în contextul în care ministrul Mediului a fost acuzat că a stat de partea fanilor ungari.

„La acea partidă și-a făcut apariția în tribună și domnul Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Guvernul României. Ministrul nu era îmbrăcat în culorile României, așa cum se echipează fanii României la meciurile naționalei, ci era îmbrăcat într-un tricou albastru, al echipei de hochei HC Csikszereda Miercurea Ciuc, și o pălărie, fiind înconjurat de fani cu însemnele Ungariei”, a mai spus deputatul PSD.

Daniel Ghiță a sugerat că Tanczos Barna „nu ratează nicio ocazie de a trăda simbolurile naționale” ale României.

„Presă a reamintit faptul că și în trecut, în anul 2011, când Tanczos Barna era președintele Federației Române de Hochei, s-a petrecut un episod asemănător. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, sportivii din România au cântat imnul Ungariei. Doamnelor și domnilor colegi, de mai multe ori am apreciat la domnul ministru Barna Tanczos inteligența și o anumită eleganță în conduita oficială. Dar această atitudine de trădare a simbolurilor naționale ale României, cu atât mai mult în această perioadă extrem de nesigură, mă determină să pun astfel de întrebări: Oare ce jocuri face domnul Barna Tanczos? Câtă încredere poate avea România într-un ministru care nu ratează nicio ocazie de a trăda simbolurile naționale?”, a conchis deputatul PSD Daniel Ghiță.

Daniel Ghiță nu este prima voce din interiorul principalelor partide de guvernământ care îi cere demisia lui Tanczos Barna după incidentul de la meciul de hochei. O solicitare similară a transmis și deputatul PNL Adrian Cozma, care într-o intervenție pe B1 TV a descris comportamentul ministrului UDMR ca fiind „incalificabil”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`