Rusia ar putea domina nord-vestul Mării Negre dacă-și consolidează poziția pe Insula Șerpilor, avertizează Ministerul britanic al Apărării

Rusia ar putea domina nord-vestul Mării Negre dacă-și consolidează poziția pe Insula Șerpilor, avertizează Ministerul britanic al Apărării
Foto simbol: Hepta - Zuma Press / Cover Images

Ministerul britanic al Apărării avertizează că dacă Rusia va reuși să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor, ar putea domina nord-vestul Mării Negre. Forțele ucrainene reușesc până acum să-i pună piedici.

Insula Șerpilor, o miză importantă

Ministerul britanic al Apărării a transmis, în evaluarea sa de miercuri dimineață, că forțele ruse tot încearcă să-și întărească vulnerabila garnizoană de pe Insula Șerpilor. Numai că până acum ucrainenii au reușit să lovească apărarea aeriană rusă și navele de reaprovizionare cu drone Bayraktar.

Eforturile Rusiei oferă Ucrainei mai multe oportunități de a-i ataca trupele și de a-i distruge echipamentele. Asta în condițiile în care navele de reaprovizionare rusești au o protecție minimă în vestul Mării Negre, după scufundarea, tot de către ucraineni, a crucișătorului „Moscova”, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră.

„Dacă Rusia își consolidează poziția pe insulă cu apărare aeriană strategică și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, se arată în raportul ministerului britanic, citat de The Guardian.

Ucrainenii apără interesele României și ale Europei, în general

Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a explicat recent că, prin luptele lor în Insula Șerpilor, ucrainenii ajută de fapt România și întreaga Europă.

„Pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc.

Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a explicat Costin Georgescu, pentru Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)