Nave rusești încărcate cu cereale furate de la ucraineni ar circula nestingherite în Mediterana, cu destinația Siria

Nave rusești încărcate cu cereale furate de la ucraineni ar circula nestingherite în Mediterana, cu destinația Siria
Sursă foto: Pixabay

Ocupanții ruși continuă să exporte alimente furate în Ucraina pe teritoriul Federației Ruse și al Crimeei ocupate. O parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă sub pavilion rusesc care călătoresc în Marea Mediterană.

Tone de cereale frate de ruși ar fi transportate deja către Orientul Mijlociu

Acest lucru se precizează în mesajul Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării, potrivit presei din Odesa.

În Polohy, regiunea Zaporizhzhia, semințele de cereale și de floarea soarelui aflate în depozit sunt pregătite pentru transport în Rusia. O coloană care transportă cereale a părăsit Energodar în direcția Kamianka Dniprovska sub protecția armatei. Destinația finală a coloanei este Crimeea ocupată.

În satul Volokhiv Yar din regiunea Harkov, colaboratorii îi ajută pe ocupanți să scoată cerealele din hangare. Camioane cu cereale sunt trimise la granița cu Rusia.

1.500 de tone de cereale au fost exportate cu camioane cu cereale (Krymzernotrans) din Malaya Lepetykha, regiunea Herson, în Crimeea ocupată.

Există informații că, pe lângă cereale, ocupanții exportă în Crimeea cantități mari de legume furate în Ucraina – sfeclă, cartofi, varză.

Acum se știe că o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană. Cea mai probabilă destinație este Siria, iar de acolo cerealele pot fi introduse ilegal în alte țări din Orientul Mijlociu.

Șeful Administrației Porturilor Maritime: „Este într-adevăr o aglomerare, dar nu este o situație de criză extremă”

Directorul general al CN Administrația Porturilor Maritime, Florin Goidea, susține că în Portul Constanța Sud – Agigea există într-adevăr o aglomerare de mărfuri, însă nu este un blocaj sau o situație extremă. „Toate cele 4.800 de containere, vorbesc de cele de Ucraina, sunt în curs de expediere sau formalități vamale”, a spus oficialul, duminică, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

„În primul rând, trebuie să punctăm că este o situație deosebită aceasta cu Ucraina, la care trebuie să ne adaptăm toți (…). Totodată, trebuie luat în considerare și faptul că toate mărfurile care aveau destinația finală Ucraina și Republica Moldova, deoarece se descărcau prin porturile ucrainene, mergeau într-o țară non-UE, aici noi suntem țară UE și a trebuit foarte mult să se lucreze. Aici există regulamente vamale, există anumite reguli. În sensul acesta, vreau să vă spun că autoritățile toate, toate, toate am depus eforturi pentru fluidizarea traficului, pentru expedierea cât mai repede a mărfurilor din port, iar aici discutăm de aglomerări în anumite terminale, și nu de blocaje”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`