Annalena Baerbock, ministrul de externe german: Importurile energetice din Rusia vor fi reduse „la zero pentru totdeauna”

Annalena Baerbock, ministrul de externe german: Importurile energetice din Rusia vor fi reduse „la zero pentru totdeauna”
Importurile energetice din Rusia vor fi reduse „la zero pentru totdeauna”. (FOTO- Hepta/DPA Images / Kay Nietfeld)

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat marți, la Kiev, că țara sa dorește să-și reducă importurile energetice din Rusia „la zero pentru totdeauna”. Aceasta este prima vizită efectuată de un membru de rang înalt al guvernului de la Berlin după invadarea țării de către Rusia, în 24 februarie.

Baerbock a precizat că Germania nu poate avea nimic în comun cu „un agresor” care nu respectă regulile comunității internaționale și comite crime de război, potrivit Agerpres.

Baerbock: Războiul nu s-a terminat

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, ministrul de externe german a precizat că, în ciuda faptului că trupele rusești s-au retras de la Kiev, războiul nu s-a terminat.

O rachetă poate lovi aproape oriunde în această ţară”, a spus ea.

Aceasta a anunțat și redeschiderea ambasadei Germaniei la Kiev, „cu o prezență minimală”, în primă fază. De asemenea, aceasta a anunțat că țara sa și Olanda vor trimite 12 tunuri Howitzer Ucrainei.

„Aş vrea să mulţumesc Germaniei că şi-a schimbat poziţia în mai multe chestiuni. Am văzut prima rachetă rusească lovind Kievul pe 24 februarie şi a lovit de asemenea politica tradiţională a Germaniei privind Rusia”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Germania se pregătește de eventuala oprire bruscă a gazelor rusești

Oficialii germani se tem că rușii ar putea sista brusc și unilateral livrările de gaze și se pregătesc pentru un astfel de scenariu.

Guvernul ar urma să sprijine acordarea de noi împrumuturi şi garanţii pentru a susţine firmele energetice, ajutându-le astfel să facă faţă creşterilor de prețuri. De asemenea, ar putea lua sub protecţia sa companiile majore, cum ar fi rafinăriile.

Amintim că Berlinul a aprobat deja o modificare legislativă care să-i permită preluarea controlului asupra companiilor energetice, ca ultimă soluţie. Acum se discută despre aplicarea efectivă a măsurii.

De asemenea, Germania ar putea lua pachete de acţiuni în alte companii, au afirmat două surse.

Mai mult, germanii examintează modul în care ar raţionaliza gazele în caz de urgenţă, iar autoritatea de reglementare se gândește dacă să acorde prioritate industriei, nu gospodăriilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`