Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a explicat că în eventualitatea unei agresiuni militare țara sa va trebui să se apere cu resursele proprii, dar va ține cont și „de sprijinul colegilor din vecinătate” și va cere ajutor, transmite Protv.md.
„Noi trebuie sa ne aparam tara cu sursele pe care le avem si tinand cont de sprijinul colegilor din vecinatate. Evident ca o sa cerem ajutor. De aceea si facem demersuri la capitolul integrare europeana. Ne dorim acest statut nou in raport cu UE, pentru ca avand un nou statut, deja esti parte a unei comunitati, in favoarea ta discuta o uniune”, a declarat Igor Grosu, care spune că nici România și nici Ucraina nu își doresc un conflict în regiune.
Cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o președintele Germaniei la București pe 4 mai, Klaus Iohannis declara că nu există informații concrete care să indice că Republica Moldova ar fi amenințată militar „sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva”.
„Nu cred că în momentul actual pot exista inițiative deosebite în ceea ce privește apropierea Republicii Moldova de NATO. Sigur, există proiecte comune, dar Republica Moldova rămâne un stat neutru. Dar, atunci când vorbim de războiul din Ucraina, nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva. Sigur, au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Evident, cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri această situație”, declara Președintele României pe 4 mai, răspunzând la o întrebare venită din partea presei.