Cercetările în dosarul ”Erata”, extinse pentru fals intelectual și uz de fals

Cercetările în dosarul ”Erata”, extinse pentru fals intelectual și uz de fals

Potrivit unui comunicat, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au extins cercetările în dosarul „Erata” şi pentru fals intelectual şi uz de fals.

În comunicat se face precizarea că dosarul s-a constituit pe 30 septembrie 2013, ca urmare a plângerii penale formulate de către ”persoana fizică C.C”. Prin rezoluția emisă la data de 11 octombrie 2013, procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale față de șase judecători ai Curții Constituționale — Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Antonela Motoc și Puskas Valentin Zoltan—, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Împotriva soluției de neîncepere a urmăririi penale adoptate în cauză, C.C. a formulat o plângere, care a fost respinsă. Ulterior, printr-o sentință penală pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a admis plângerea formulată. Astfel, soluția atacată a fost desființată, iar cauza trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării de cercetări.

„Instanța de judecată a reținut că, în speță, deși exista obligația de a desfășura o anchetă efectivă, nu au fost luate măsuri rezonabile pentru investigarea faptelor reclamate. Cu toate că obligația investigării faptelor este una de mijloace și nu de rezultat, în cazul de față lipsește ancheta însăși (nu există niciun mijloc de investigare a plângerii). În consecință, deși plângerea formulată nu este, în mod vădit lipsită de bază factuală (se întemeiază pe constatări publicate în M.Of. nr. 616 din 27 august 2012), soluția de neîncepere a urmăririi penale, prin care se constată inexistența faptelor, nu decurge din administrarea unor probe care să infirme susținerile petentului”, a transmis Parchetul General prin comunicat.

Pe 29 iulie 2014, dosarul a ajuns la Parchetul General, iar printr-o ordonanță din 2 septembrie, s-a dispus începerea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Pe 8 iunie anul acesta s-au extins cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)