„Dosar de politician”, cu Silviu Manastire, prezintă modul în care un politician a inventat afacerea firmelor de pază și cum s-au îmbogăţit politicienii de la putere dar şi din opoziţie.
Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, a fost arestat pentru 30 de zile pentru acuzații de evaziune fiscală. El încasa milioane de euro pentru servicii de pază și protecție, în special de la compania națională de drumuri, apoi deconta în mod fictiv diverse servicii altor firme fantomă. Din conturile acelor firme fantomă banii se întorceau la Rudeanu.
Majoritatea instituțiilor publice din România sunt dotate cu astfel de firme de paza iar în ultimii ani cunoscuții jandarmi ai statului au dispărut parcă subit. Locul Jandarmeriei a fost luat de puzderia de firme „de bodyguarzi”. La fel de des, vedem în ultima perioadă cum patronii unor importante firme de pază sunt arestați pentru evaziuni fiscale teribile, de zeci de milioane de euro. Evaziunea fiscală se practică la scară enormă în acest domeniu de activitate, pentru că
șpăgile pe care au trebuit să le plătească firmele de pază politicienilor care le-au dat contractele au fost imense la randul lor. Aceste firma își plătesc angajații, paznicii, cu sume ridicole, de până la 5- 6 lei pe ora, în paralel fac evaziuni de milioane de euro.
În 2010, ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga, a declarat, nu întamplator că „de ce să nu faca firmele de pază private pază instituțiilor publice și a companiilor de stat, deoarece statul român va câștiga enorm dacă locul jandarmilor de la unele obiective va fi luat de către firme de pază, care sunt asigurate și, dacă undeva se înregistrează o pagubă, asiguratorii plătesc”.
În timp ce ministrul de Interne Blaga anunța practic privatizarea pazei în România, firma ginerelui său, Ionuț Rudeanu, începea să câștige o serie de contracte cu instituții publice și companii de stat. Omul cheie al lui Blaga nu era însă ginerele său, care opera ca un fel de paravan, deoarece la data respectivă era un simplu medic stomatolog. Cel care știa mersul afacerilor de pază, cel care știa combinațiile din domeniu era Mihai Neicu, patronul companiei Nei Guard. Neicu a devenit practic îndrumătorul în afaceri a ginerelului lui Blaga. Este posibil ca inclusiv operațiunile de evaziune fiscală făcute de Ionuț Rudeanu să le fi învățat tocmai de la Neicu.
Atât Neicu cât și ginerele lui Blaga sunt acuzați de evaziune fiscală, făcută prin același mecanism. Cu toate acestea, Nei Guard câștigase de-a lungul timpului, până să vină guvernarea PDL, diverse contracte publice interesante, dar odată ce firma a intrat în siajul familiei lui Blaga, a început să prospere. Neicu a fost șeful Direcției de Protocol și Relații Publice de la Ministerul Transporturilor în timpul mandatului lui Miron Mitrea. Soția lui Neicu, fost ofițer SPP, s-a asociat încă de atunci cu garda de corp a lui Mitrea, în firma Romguard. Apoi, Neicu și soția își înființează Nei Guard.
Baza afacerilor Nei Guard se află în sectorul 4 al Bucureștiului, unde patronează baronul Cristian Popescu Piedone. Neicu i-a cununat fiica, în anul 2009, primarului Piedone. Neicu a mai făcut parte din conducerea Administrației Domeniului Public – ADP a sectorului 4, firmele Nei Guard și Axis, deținută de ginerele lui Blaga, au contract cu ADP. Neicu asigura paza tuturor piețelor din sectorul 4 și a domeniului public. Cu toate acestea, nu era singurul jucător politic pe piața servicilor de pază în guvernarea PDL. O altă companie, numită Scorseze Security, a făcut paza la Metroul din București timp de 8 ani. Acum, paza la Metrou o face Nei Guard, pentru 10 milioane de euro. Compania Scorseze este deținută de Lucian Mursez, un apropiat, spune presa, al Ancai Boagiu, fostul ministru al Transporturilor.
Companiile Scorseze, Nei Guard și Axis, deținută de ginerele lui Blaga, au câștigat în 2010 un contract de 8 milioane de euro la compania naționala a Huilei de la Petroșani. Nu întâmplător, patronul Scorseze a fost și el reținut pentru evaziune fiscală, la fel ca Neicu și ginerele Ionuț Rudeanu.