Deși pot fi prevenite cu ajutorul unei igiene corespunzătoare, bolile cavității orale afectează aproximativ 3,5 miliarde de oameni de toate vârstele și din toate mediile, provocând durere, disconfort, o respirație urât mirositoare, probleme de natură estetică până la pierderea definitivă a dinților permanenți.
Potrivit unui studiu realizat de Global Burden of Disease (2019), cariile dentare netratate de la nivelul dinților permanenți reprezintă cea mai frecventă afecțiune de natură orală atât în rândul adulților cât și al copiilor. Pentru că în stadii incipiente simptomele sunt aproape inexistente, pacienții cu carii dentare observă debutul lor odată cu apariția durerii și a sensibilității la rece sau cald, precum și a petelor pe dinți de culoare albă, maronie sau neagră.
Afecțiunile cavității bucale sunt cauzate de o serie de factori modificabili, precum consumul de alimente bogate în zahăr, fumatul, consumul de alcool, proliferarea bacteriilor, dar nu în ultimul rând de o igienă orală deficitară.
Cuprins
Caria dentară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu precădere în rândul copiilor, adolescenților și bătrânilor.
Caria dentară reprezintă deteriorarea suprafeței dintelui sau a smalțului și apare atunci când placa (tartrul) se acumulează în exces pe dinte. Astfel, aceste bacterii care se depun pe suprafața dinților trasformă zaharurile libere, conținute în alimente și băuturi, în acizi care, în timp, duc la dizolvarea țesuturilor dure ale dinților (smalț, dentină și ciment). Dacă placa este lăsată să se acumuleze pe dinți, acest lucru duce la apariția cariilor dentare, boli ale gingiilor sau chiar abcese dentare (infecții).
Caria dentară poate afecta toate straturile unui dinte și poate dura până la trei ani pentru ca o carie să se formeze pe învelișul exterior cel mai dur al dintelui și, anume, smalțul. Cariile progresează mai repede prin dentină (stratul mijlociu) până la pulpă (stratul cel mai interior). Pulpa conține toate terminațille nervoase ale dintelui și alimentarea cu sânge.
Printre cele mai întâlnite tipuri de carii se numără:
Semnele și simptomele cariilor pot varia, în funcție de amploarea și localizarea acestora. De exemplu, primul semn clinic al unei carii dentare este apariția unei pete albicioase pe suprafața smalțului, aceasta indicând o demineralizare a dintelui. Pe măsură ce caria avansează, pacientul se poate confrunta cu mai multe simptome, precum:
Diagnosticul pentru caria dentară se realizează în unei evaluări fizice efectuate de un medic stomatolog sau cu ajutorul unei radiografii dentare. Oamenii ar trebui să se prezinte la un control stomatologic la fiecare 3 până la 12 luni, în funcție de predispoziția lor la apariția cariilor și de recomandările medicului. Nu este necesară efectuarea unei radiografii dentare pentru fiecare consult stomatologic, însă ele sunt importante pentru a determina cât de avansate sunt cariile dentare.
În ciuda progreselor uimitoare înregistratate în domeniul sănătății orale, cariile dentare continuă să fie o problemă de sănătate publică. Cea mai frecvent utilizată metodă de tratare a cariilor este prin ablația mecanică a țesuturilor degradate cu ajutorul burghiilor rotativi (diamant sau carbură de tungsten). Însă, aceste instrumente mecanice pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi îndepărtarea în exces de țesut sănătos, pe lângă disconfortul creat de durere, vibrații și zgomot.
În consecință, în practica stomatologică au fost introduse noi strategii minim invazive, cum ar fi utilizarea de laser stomatologic, pentru a efectua ablația tisulară cu un control maxim.
Dacă în anii ’60, odată cu lansarea lor, laserele erau mult prea puternice pentru a putea fi folosite în tratamentele dentare, de atunci, cercetătorii au perfecționat atât de mult tehnica laser în stomatologie încât ea pot fi folosită astăzi în siguranță pe țesuturile moi și dure, fără durere și cu sângerare minimă, oferind astfel un confort sporit pacientului.
LASER este un acronim pentru ’’Amplificarea luminii pentru emisie stimulată de radiație’’. Practic, instrumentul creează o energie luminoasă într-un fascicul foarte îngust și focalizat. Această lumină laser produce o reacție atunci când atinge țesutul, permițându-i să-l modeleze sau să-l îndepărteze.
Laserul stomatologic este folosit ca tratament într-o mare varietate de proceduri, printre care:
Stomatologia laser poate trata orice, de la carii și afte până la bolile gingiilor, fără durere, fiind o opțiune excelentă pentru pacienții care devin anxioși înaintea unei vizite la medicul stomatolog, în special copiiii.
Laserul stomatologic distruge cariile cu ajutorul unui fascicul de lumină invizibil, fiind extrem de precis, astfel că retenția plombei la cavitate este mult superioară față de procedura tradițională de aplicare a plombei.
De asemenea, un laser stomatologic reprezintă cel mai precis mod de a repara o carie, ceea ce înseamnă că medicul stomatolog nu trebuie să îndepărteze atât de mult din țesutul afectat al dintelui sănătos precum în cazul folosiriii frezei dentare. De exemplu, sistemele laser pe bază de apă mențin dintele hidratat pe tot parcursul procedurii pentru a reduce și mai mult durerea.
În loc de tradiționala freză, stomatologia laser folosește apă, aer și lumină în tratamentul cariilor. De aceea, laserele sunt eficiente și sigure în tratatea cariilor atât la copii, cât și la adulți.
Un laser stomatologic poate fi folosit în următoarele proceduri:
Cele două tipuri principale de proceduri utilizate pentru stomatologia cu laser sunt tratamente pentru țesuturi dure (dinții) și țesuturi moi (gingiile).
Procedurile comune realizate pe țesuturile dure includ:
Laserul în stomatologie poate fi utilizat și în alte proceduri, cum ar fi:
O igienă orală corectă este esențială atunci când vrem să prevenim apariția cariilor dentare.Iată câteva recomandări pentru prevenirea cariilor:
Bibliografie:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892
https://medlineplus.gov/toothdecay.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10946-cavities
https://www.msdmanuals.com/home/mouth-and-dental-disorders/tooth-disorders/cavities
https://www.ucsf.edu/news/2017/11/409126/painless-dental-lasers-can-render-teeth-cavity-resistant
Studiul ’’Laser for caries removal in deciduous and permanent teetht’’, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6457657/
https://www.dentalhealth.org/preventing-tooth-decay
https://dentistry.uic.edu/news-stories/5-amazingly-simple-things-you-can-do-to-prevent-cavities/