Cornelia Nagy, preşedinta Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), e urmărită penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar legat de achiziţia de măști de protecție, la începutul pandemiei de coronavirus.
În același dosar e pusă sub acuzare și Iona Mădălina Hohan (fostă Deaconeasa), consilier achiziţii publice în cadrul ONAC, tot pentru abuz în serviciu.
DNA a mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de SC ROMWINE&COFFE SRL şi administratori de societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de trafic de influenţă, spălarea banilor, infracţiuni de fals şi înşelăciune.
Potrivit DNA, Cornelia Nagy, în calitate de preşedinte al ONAC, şi Iona Mădălina Hohan, cu încălcarea legii, ar fi semnat, în martie 2020, un acord-cadru de peste 50 de milioane de lei între instituție şi firma SC ROMWINE&COFFE SRL, prin care era vizată achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie.
Înainte de pandemie, firma vindea cafea și țigări.
„În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru”, transmite DNA, într-un comunicat.
Cum SC ROMWINE&COFFE SRL nu avea capacitatea de a respecta contractul, ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de buna derulare a contracteor de achiziții, unul dintre suspecţi ar fi achitat 568.820 lei unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii – intermediere
„Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.
Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse)”, se mai arată în comunicatul DNA.