Angajaţii din Coreea de Nord de la birouri şi lucrătorii din companii au fost trimişi în locurile agricole din întreaga ţară pentru a ajuta la evitarea secetei, a declarat miercuri, presa coreeană. Acest fapt vine din cauza lipsei prelungită de alimente.
Funcţionari ai guvernului, angajaţi care lucrează în uzine și întreprinderi „s-au alăturat luptei în zonele afectate de secetă”, potrivit Rodong Sinmun, jurnalul oficial al Partidului Muncitorilor care se află la guvernare în Coreea de Nord.
Conform sursei citate,”De îndată ce au ajuns, au început să ude, lucrând împreună cu agricultorii pentru a lupta împotriva naturii”.
Totodată, a declarat că oficialii guvernamentali şi lucrătorii din fabrici „şi-au dat mâna cu fermierii din întreaga ţară” pentru a distribui echipamente de pompare şi a dezvolta resursele de apă în regiunile predispuse la secetă, se mai arată în ziarul nord-coreean.
În ceea ce privește aceste măsuri, ele urmăresc oprirea consecinţelor provocate de prezenta secetă şi „prevenirea unor eventuale pagube ulterioare”.
În Coreea de Nord, atât seceta, cât şi inundaţiile au fost prezente de mult timp și reprezintă o ameninţare sezonieră pentru țara în cauză. Coreea de Nord nu deține sisteme de irigaţii şi de alte infrastructuri, iar orice pagubă naturală ar putea afecta grav economia, mai ales pe fonful sancţiunilor internaţionale.
Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a cerut măsuri pentru a rezolva problema alimentară care a luat naștere și odata cu pandemia de coronavirus şi taifunuri.
Coreea de Nord nu este singura care se confruntă cu astfel de probleme. După o perioadă de 13 ani de secetă record, Chile a anunțat existența unui plan fără precedent de raționalizare a apei pentru capitala Santiago.
„Un oraş nu poate trăi fără apă”.”Ne aflăm într-o situaţie fără precedent în istoria de 491 de ani a Santiago, când trebuie să ne pregătim pentru lipsa apei necesare pentru toţi cei care locuiesc aici”, a declarat Claudio Orrego, guvernatorul regiunii metropolitane Santiago, într-o conferinţă de presă.
Planul cuprinde un sistem de alertă pe patru niveluri – de la verde la roşu – şi începe cu anunţuri ale serviciului public, continuă cu limitarea presiunii apei şi se încheie cu reduceri de apă prin rotaţie de până la 24 de ore pentru aproximativ 1,7 milioane de clienţi, potrivit Reuters.