Agenţia Centrală de Informaţii americană (CIA) a implementat o nouă strategie în încercarea de a recruta spioni și a obține tot mai multe informații despre situația din Rusia. Asta în contextul în care a crescut interesul rușilor de a lua legătura cu ea, dar și de a se informa despre războiul din Ucraina pe alte căi decât cele oficiale. În paralel, Guvernul american încearcă și el să păcălească cenzura rusă și să ajungă la publicul rus, relatează cotidianul american Washington Post, citat de Agerpres.
CIA a publicat o serie de instrucțiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret, folosind un canal criptat către website-ul agenţiei. Pașii, prezentați în limba rusă pe reţelele sociale, mai arată cum poate fi folosit browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri
Americanii le recomandă rușilor să folosească versiuni premium de VPN, cele gratuite fiind în general inferioare serviciilor plătite. De asemenea, rușii trebuie să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate „neprietenoase” faţă de SUA.
Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA. Cei interesați trebuie să-și dea numele complet, ţara din care provin, poziţia lor oficială şi „ce acces aveţi la informaţii de interes pentru organizaţia noastră”.
Demersul îi vizează pe rușii nemulţumiţi care, se pare, sunt în număr tot mai mare de la declanșarea războiului și vor să ia legătura cu agenția americană.
„Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial al agenției, citat de Washington Post.
„Este un semnal că ei sunt copleşiţi de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informaţii americane în moduri nu prea sigure”, a declarat John Sipher, un fost ofiţer CIA care a activat timp de aproape 30 de ani, inclusiv în Rusia.
Guvernul rus a luat măsuri împotriva unor platforme online și a limitat accesul la ele, dar unele sunt încă foarte active. YouTube continuă să opereze cu milioane de vizualizări şi zeci de milioane de ruşi folosesc serviciul de mesagerie WhatsApp, a spus un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Informaţiile despre „desfiinţarea mijloacelor de comunicare cu Rusia sunt puţin exagerate. Adevărul este că încă mai putem vorbi cu publicul rus”, a mai spus el, punctând că e necesar să fie folosită limba rusă pentru un efect maxim.
Departamentul de Stat are și dovezi că ruşii caută activ modalităţi de a evita restricţiile pe internet, de exemplu căutând VPN-uri. Iar interzicerea Facebook şi Twitter de către politicienii ruși a contribuit la creşterea cererii pentru aceste servicii.
Oficialul Departamentului de Stat a spus că guvernul rus pare să fi lăsat unele platforme să continue să funcţioneze, în parte deoarece capacitatea acestuia întrerupe accesul e limitată în comparaţie cu alte regimuri autoritare precum China.
„Cred că (oficialii ruşi) ştiu că, dacă vor elimina o platformă foarte populară, vor exista plângeri în acest sens”, a mai spus oficialul american.